Zeul Danone si mitologia iauriana

Mitologia greaca, tomana si nordica au avut intotdeauna ceva in comun, insa acest lucru s-a pierdut in timp. Este vorba de zeul sanatatii, Danone, si miturile sale iaurtiene.
Originile zeului Danone sunt inca necunoscute. Legenda spune ca s-a nascut in Muntii Yogur din Spania in anul 1911, fiind unul din fii lui Zeus si binecuvantat cu nemurire inca de la nastere.
Drept ofranda adusa zeului sanatatii Danone, oamenii mancau in fiecare zi un produs din lapte adus de pe muntele Olimp care a primit numele de iaurt Danone.

Asemeni lui Prometeu care a fost acuzat ca a adus focul oamenilor si a fost pedepsit, Danone a fost acuzat ca a adus sanatatea oamenilor si urma sa fie pedepsit. Nu exista durere sau boala care sa il poata atinge, asa ca au vrut sa ii ia cel mai important lucru: oamenii. Au inceput sa spuna ca iaurturile sale ar contine conservanti, ca ele nu ar contine lapte si alte lucruri care i-au facut pe oameni sa isi piarda increderea in zeul lor.

In acel moment, a aparut o carte numita „Miturile iaurtiene”. Timpul nu a fost prea bland si din carte nu ne-a mai ramas decat o pagina care ilustreaza un rezumat la miturilor iaurtiene:

Asa s-a nascut Zeul Danone si mitologia iauriana. Mitologia se baza pe o serie de 11 mituri iauriene, fiecare cu povestea lui. Timpul le-a uitat pe majoritatea, mai fiind cunoscuta doar lista lor:

 • Peste 8000 de vacute din ferme romanesti dau lapte pentru iaurtul Danone;
 • Zilnic, prin programul Danone de dezvoltare a fermelor se produc suplimentar 70 de tone de lapte;
 • 14 cisterne colecteaza zilnic lapte din toata tara;
 • Laptele de la ferme ajunge in fabrica in mai putin de 24 de ore;
 • 100% lapte de calitate europeana sau peste;
 • aproximativ 200 de tone de lapte procesate zilnic;
 • 500 de angajati in Romania;
 • 15 ani de productie in Romania;
 • 1 din 2 iaurturi consumate in Romania este Danone;
 • Peste 1.000.000 iaurturi produse zilnic in Bucuresti;
 • Doar fermenti selectionati din lactate;

Astfel s-a nascut si ritualul danonian. Pentru a-si mentine sanatatea, oamenii luau iaurtul Danone si luau prima lingurita de iaurt pentru cele 8000 de vacute care dau lapte pentru iaurtul Danone,  a doua lingurita pentru cele 70 de tone de lapte, a treia pentru cei 500 de angajati din Romania si tot asa pana la a unsprezecea lingurita pentru fermentii selectionati din lactate.

Legenda zeului Danone s-a pierdut, insa in urma sa au ramas miturile iaurtiene si un iaurt care continua sa ofere sanatate oamenilor si o gustare sanatoasa intre mese.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s