Tu iti cunosti drepturile?

Banii inseamna putere, insa banii cumpara informatia, deci informatia este o putere mai mare. Obtinand tot mai multa informatie, obti tot mai multa putere, deci informatia despre drepturile noastre ne ofera puterea acestor drepturi.
Anul 2013 este anul cetatenilor europeni, lucru care trebuie sa ne aminteasca faptul ca fiecare an, fiecare luna, fiecare saptamana, fiecare zi este a noastra, ne apartin.
Tu esti unul din 500 de milioane, esti un singur cetatean al Uniunii Europene, insa puterea ta este imensa. Tu ai puterea drepturilor tale, 2013 este anul tau si trebuie sa iti amintesti de acea putere si de drepturile care te fac atat de important.
Drepturile tale iti ofera libertatea de a-ti alege religia. Tu alegi divinitatea la care te rogi, tu alegi legile dupa care te ghidezi in viata de zi cu zi, tu alegi felul in care invelesti bunatatea, dragostea si nadejdea pe care ti le ofera religia. Trebuie sa le invelesti intr-o forma, deoarece ele sunt fragile, insa drepturile tale sunt puternice si te ajuta sa cresti aceste daruri.
Ai libertate de exprimare, deoarece cuvantul este o arma care trebuie manuita cu grija, o arma care trebuie sa te ajute sa te aperi de viata care continua sa asedieze fortareata fiintei tale, o arma care trebuie sa te ajute sa iti gasesti un loc in societate si in lume. Cuvantul este o parte din tine si te intregeste, iar tu ai acest drept.
Avem dreptul la educatie pentru a ne hrani foamea de cunoastere. Avem voie sa invatam diferenta dintre bine si rau, sa invatam ce inseamna bunatatea. Nu ne nastem invatati ai niciodata nu stim totul, mereu exista un lucru pe care nu il stiam. Calculatoarele au la baza creierul uman, iar invatand aratam ca nu a fost greseala legatura dintre creier si calculator,
Avem dreptul de libera circulatie si sedere pe teritoriul UE. Avem dreptul de a descoperi diferite culturi, de a invata multe lucruri care nu ne inconjoara in universul nostru atat de mic. Avem dreptul de a iesi din acest univers atat de mic al vietii noastre, sa descoperim altele, sa il largim pe al nostru, sa remodelam informatia care orbiteaza in jurul gandurilor noastre. Aceasta se transforma in praf de stele, ajunge sa formeze stele, stelele lumineaza universul in adevarate spectacole de culoare, mici beculete intr-un brad care creste in miliarde de ani. Stelele informatiei consuma aceasta informatie, lasand in urma o giganta rosie, apoi o pitica alba care urmeaza sa cada sub propria masa pentru a aborbi alta informatie de care nu mai avem nevoie, culminand intr-o supernova care marcheaza printr-un spectacol de culori evolutia universului nostru. Dreptul la circulatie si sedere pe teritoriul UE ne permite sa lasam aceasta informatie sa circule de la univers la univers, fiecare univers intersectandu-se cu alte sute, lasand o parte din el in trasaturile universului atins de informatie, luand la randul sau o parte din fiecare univers pe care il intalneste in miscarea sa.
Avem dreptul de a vota si candida la alegerile din tara de resedinta pentru ca fiecare dintre noi este mic intre 500 de milioane, insa are un rol mare. Unind 500 de milioane de mici oameni cu un rol mare, putem avea o putere la care nici nu am visat. Pentru ca fiecare dintre noi, un electron ratacit care trebuie sa isi controleze sarcina negativa pentru a o echilibra cu elemente pozitive, sa simta ca are acest drept, este nevoie de un nucleu pe care sa il cautam si sa il alegem in functia centrala in care avem nevoie de el pentru a functiona. Asa functioneaza dreptul nostru de a vota. Daca la inceput suntem doar niste electroni care orbiteaza in jurul nucleului ales ca punct central pentru viata noastra, putem suferi transformari care ne pot transforma in neutroni, protoni si, in final, in nuclee care sa gazduiasca la randul lor alti electroni care vor trece prin aceasta transformare. Asa functioneaza dreptul nostru de a candida.
Adevarata putere sta in informatie. Pentru ca drepturile noastre sa functioneze la putere maxima impreuna, este nevoie de inca un element in aceasta reactie: informatia. Multe persoane nu stiu de drepturile pe care le au in calitate de cetateni europeni, deci puterea lor individuala scade.
Universul vietii noastre incepe cu un Big Bang, insa lipsa informatiei despre drepturile noastre in calitate de cetateni ai Uniunii Europene actioneaza cu o forta atat de mare incat opreste expansiunea universului nostru.
Avem capacitatea de a folosi cuvintele cu mare grija, insa lipsa informatiei despre drepturile noastre in calitate de cetateni ai Uniunii Europene ne lasa muti. In lipsa dreptului la libera exprimare, suntem dezarmati, suntem fara aparare in fata unui univers necunoscut.
Avem capacitatea de a gasi o parte buna in orice, de a raspunde raului cu bine, insa binele ar disparea daca nu am stii ca unul dintre drepturile noastre in calitate de cetateni europeni este dreptul la religie. Religia trebuie sa scoata ce e mai bun din noi, sa ne invete bunatatea, insa toate acestea palesc in momentul in care uitam ca fiecare are libertatea de a crede sau de a nu crede in ceea ce vrea.

Anul european al cetăţenilor 2013 aduce în prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, în calitate de cetăţeni ai acesteia. Toţi cei 500 de milioane de cetăţeni europeni beneficiază de aceste drepturi în viaţa de fiecare zi, iar avantajele pe care le conferă acestea se răsfrâng şi asupra economiei UE.

Datorită cetățeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht și a cărei a 20-a aniversare se sărbătorește în acest an, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință sau dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată.

Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetăţenia UE indică faptul că cetăţenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucât nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la liberă circulaţie şi dreptul de stabilire în alte ţări ale Uniunii. Din acest motiv, Anul european al cetățenilor are drept scop promovarea si explicarea acestor drepturi în rândul cetățenilor, precum și garantarea faptului că aceștia nu întâmpină dificultăți în exercitarea drepturilor ce derivă din Tratatul UE.

Pentru concursul Blogger European.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s