Au reusit

Au reusit. Nici acum nu am inteles exact cum au actionat, insa stiu ca au reusit. Au incercat asta timp de mii de ani, au avut cunostinte si arme pe care le-au ascuns, insa acum nu mai e niciun secret.
Inceputul nu stiu sigur unde este. Poate ca inceputurile erau in religia primelor secole dupa Hristos. Oamenii nu stiau prea multe, iar un anumit grup de persoane i-a convins pe oameni ca, daca nu se vor inchina unei zeitati, soarele nu va mai aparea pe cer. Acum stim ca soarele rasare si apune, insa lipsa informatiei a aratat ca oamenii erau usor de manipulat. Au observat ca pot face ce vor cu masele.
Probabil ca aceasta sete de putere a continuat in Evul Mediu cu religia. I-au convins pe oameni ca pot fi iertati daca platesc o anumita suma de bani, ii faceau sa creada orice, iar oamenii nu au facut nimic. Luand informatia reala si folosindu-se de cateva elemente ale vietii de zi cu zi, au reusit inca o data sa obtina putere, insa nu au reusit in totalitate. Oamenii mai aveau putina libertate.
Nu le-au spus adevaratele motive pentru care au pornit Cruciadele, pentru care au pornit razboaie, iar informatia s-a dovedut mai valoroasa decat ne-am inchipuit vreo clipa.
Nu am aflat nici acum cine a fost in spatele actiunii, nimeni nu stie. Avem doar informatii incerte care vorbesc despre Comisia Trilaterala, Grupul Bilderberg, Clubul de la Roma, Fondul Monetar International si alte organizatii. Nu stiu nimic de Uniunea Europeana, insa cred ca au folosit-o pentru a oferi indirect informatia, insa au stiut mereu ce fac.
Uniunea Europeana probabil a cazut, stirile nu mai vin atat de des, deoarece persoanele care ma informau nu mai vor sa riste siguranta propriilor familii.
Au avut de mult timp puterea, dar au cautat momentul oportun pentru a da cartile pe fata. In momentul in care amenintarea unui razboi a devenit evidenta, oamenii s-au panicat, isr promisiunea lor intr-o lume fara razboaie a venit la momentul oportun. Razboiul parea ca va fi de zeci de ori mai devastator decat Al Doilea Razboi Mondial. Arme biologice, rachete, gaze, mitraliere, obuze, tot ceea ce omenirea avea mai puternic putea sa transforme razboiul in ceva mult prea mare pentru noi.
Au avut banii si posibilitatea de manipulare prin informatie. Infiltrarea unor persoane cheie in FMI si alte banci le-a oferit sume colosale, insa de partea lor erau deja Consiliul Celor 13 format din cele mai bogate si mai puternice familii din lume, ale caror averi ne depasesc si acum imaginatia. Doar un membru al celei de-a unsprezecea familii avea peste 500 de trilioane de dolari, suma cu care ar putea imbraca si hrani populatia Terrei.
Mass-media si religia au completat ecuatia. Prima a lucrat constant in folosirea informatiei asa cum au dorit. Au distras atentia omenirii cu ajutorul unor celebritati si au reusit sa le formeze o rutina din care nu au mai iesit. Cand planul lor era aproape gata, au folosit mass-media pentru a prezenta efectele devastatoare ale unui razboi. Nu stiu daca au exagerat sau nu, insa efectul a fost cel dorit. Rolul religiei nu l-am remarcat, deoarece totul s-a petrecut mult prea repede, insa probabil ca au reunit liderii fiecarei religii si i-au pus sa le spuna oamenilor ca viata este cel mai valoros dar, iar un razboi ar fi mult prea rau, ca nu avem dreptul de a lua viata cuiva, iar acceptarea unui razboi ar fi insemmat indirect asta.

Nu stiu daca era nevoie de prea multa munca pentru a convinge oamenii. Populatia din Africa putea fi ademenita usor cu promisiunea unui viitor in care nu vor mai suferii de foamete si boli, iar restul lumii era prea blocat in tiparul impus de societate: copiii nu puteau constientiza prea multe sau erau deja prea incarcati cu informatie, teme si stresul unui viitor pe care erau nevoiti sa si-l cladeasca, adultii nu mai aveau timp de altceva datorita serviciului, stresului si familiei, iar populatia in varsta ar fi simtit ca nu poate intelege situatia datorita evolutiei care a crescut langa ei si i-a depasit.
Anul 2013 a fost anul cetatenilor europeni, un an care le-a reamintit de drepturile pe care le aveau, insa ei au profitat ca noi nu am vrut sa stim aceste drepturi.
Daca am fi stiut de dreptul la educatie, am fi inteles ca acesta este dreptul nostru si ca il meritam pentru ca traim, nu ca este doar o parte a vietii care trebuie sa ne formeze pentru a ne gasi locul in societate. Poate ca daca am fi stiut acest lucru, am fi cautat tot mai multa informatie si poate ca mai multi oameni ar fi inteles ce se intampla in lume, poate ca am fi putut schimba ceva.
Daca am fi stiut de dreptul la religie, poate ca ura ai neintelegerea care apareau mereu intre religii ar fi disparut. Poate ca ura nu ar fi fost folosita impotriva noastra, poate am fi inteles adevarata semnificatie a religiilor si am fi incercat sa ne unim. O veche zicala spune „Unde-s multi, puterea creste!”, iar dreptul la religie ne-ar fi unit si ne-ar fi dat o sansa sa speram ca vom ramane liberi.
Daca am fi stiut de dreptul la libera circulatie si sedere pe teritoriul UE, poate ca nu am fi intalnit mai multe persoane, mai multa informatie si poate ca acestea ne-ar fi ajutat sa intelegem. Poate ca, vazand situatia economics, politica si sociala a altor tari cu ochii nostri, am fi putut intelege ce se intampla, dar noi n-am stiut.
Ne-au dat dreptul de a vota ai de a candida in tara de resedinta, insa nu ne ofereau direct putere. Ei aveau adevarata putere, iar noua ne ofereau iluzia ca putem schimba ceva.
Daca am fi stiut de dreptul la libera exprimare, poate am fi facut ceva. Poate ca dreptul la religie si la educatie ar fi avut un glas care sa ne ajute sa intelegem, dar noi n-am stiut.
Noi n-am stiut si asta ne-a costat scump. Acum nu stiu ce se va intampla, dar cred ca multe drepturi vor disparea, iar libertatea va fi doar un vis al trecutului. Au stiut ca multi nu ne vom cunoaste drepturile si vom fi vurnelabili.
Totul ar fi fost diferit daca stiam ca suntem protejati, dar noi nu am stiut aceste lucruri si nu cred ca vom afla cum ar fi fost viata noastra daca nu eram atat de preocupati de vietile noastre.
Daca aceste randuri ar ajunge in anul 2013, anul european al cetatenilor, poate ca ei ar afla ce drepturi au si ar evita acest viitor sumbru, insa nu cred ca este posibil. Probabil ca aceste randuri vor fi o poveste printre oamenii de rand care isi vor aminti ce au pierdut, dar isi vor aminti ca au avut ceva si ca mai exista o sansa cat de mica, isi vor aminti ca trebuie sa spere mereu.
____________________________________________________

Anul european al cetăţenilor 2013 aduce în prim-plan drepturile care le revin, automat, tuturor locuitorilor Uniunii Europene, în calitate de cetăţeni ai acesteia. Toţi cei 500 de milioane de cetăţeni europeni beneficiază de aceste drepturi în viaţa de fiecare zi, iar avantajele pe care le conferă acestea se răsfrâng şi asupra economiei UE.

Datorită cetățeniei UE, care a fost introdusă în 1993 prin Tratatul de la Maastricht și a cărei a 20-a aniversare se sărbătorește în acest an, toți resortisanții celor 27 de state membre ale UE beneficiază, în calitate de cetățeni ai UE, de un set de drepturi suplimentare. Printre acestea se numără dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul UE, dreptul de a vota și de a candida la alegerile locale și europene în țara de reședință sau dreptul de a beneficia de protecție consulară în străinătate în aceleași condiții ca resortisanții unui alt stat membru atunci când țara lor de origine nu este reprezentată.

Raportul Comisiei Europene din 2010 privind cetăţenia UE indică faptul că cetăţenii europeni nu profită din plin de drepturile lor întrucât nu le cunosc. Este vorba în special de dreptul la liberă circulaţie şi dreptul de stabilire în alte ţări ale Uniunii. Din acest motiv, Anul european al cetățenilor are drept scop promovarea si explicarea acestor drepturi în rândul cetățenilor, precum și garantarea faptului că aceștia nu întâmpină dificultăți în exercitarea drepturilor ce derivă din Tratatul UE.

Pentru concursul Blogger European.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Au reusit&8221;

  1. Foarte adevarat ce ai scris tu mai sus, chiar te pune serios pe ganduri. Pacat ca oamenii au drepturi si nici macar nu stiu de ele, nici nu mai vorbim de a putea profita de ele. Sper ca proiectul inceput acum sa dea roade, atat cat se poate, si sa-i ajute pe cetatenii europeni sa inteleaga beneficiile pe care le pot avea.
    Pana atunci insa, multa bafta in campanie si sper sa castigi! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s