Proiectul Nevazatorul

-Ai gasit doi voluntari pentru proiectul Nevazatorul?
-Cred ca da. Cei doi nu stiu ca mai de implicarea celuilalt in proiect, deci opiniile nu vor fi influentate in vreun fel.
-Sunt pregatiti cu adevarat? Nu va fi usor.
-Ei spun ca da, insa vom vedea. Ultimii doi nu au fost cu adevarat pregatiti, desi erau increzatori la inceput. Vom vedea daca o combinatie intre o minte linistita si o viata activa poate da un rezultat pozitiv.
-Le-ai spus la ce proiect s-au inscris cu adevarat?
-Nu le-am spus prea multe, doar ca vor sta o saptamana intr-o casa „oarba”. Deoarece e posibil sa fie primul rezultat satisfacator, ii vom lasa sa fie inconjurati de alti oameni si sa isi poata continua viata normala.
-In cazul asta, cheama-i la mine maine pentru a le da toate detaliile.
-Am inteles.
Cei doi voluntatri tocmai sosisera la intalnirea cu organizatorul proiectului. Nu stiau prea multe despre el, doar ca va fi o mica modificare a vietii lor.
-Bine ati venit! Sa trecem peste introduceri si sa ajungem direct la subiect: proiectul.
In primul rand, proiectul se numeste Nevazatorul si este initiat de Gealan. Nu este prea complicat, trebuie doar sa va acoperiti ferestrele timp de o saptamana si sa scrieti un raport general despre ceea ce a simtit, cum s-a schimbat viata voastra si ce ati facut pentru ca timpul sa treaca mai repede.
Nimic complicat, iar ideea unei case oarbe parea interesanta, o provocare la care nu s-ar fi gandit.
-Am inteles, vom incepe luni.
-Bine. Puteti pleca.
Viitorii nevazatori plecara cu gandurile lor, amintindu-si ca proiectul se va desfasura in paralel cu vietile lor, deci isi vor continua intr-o anumita masura rutina zilnica.
-Dupa calmul afisat la aflarea vestilor si dupa felul in care au intrat aici, hotarati si siguri pe ei, as zice ca vom avea primele rezultate cu adevarat interesante ale proiectului.

-Au trecut cele 7 zile, ai rezultatele?
-Doar un raport, cel de-al doilea trebuie sa ajunga maine.
-Sunt rezultatele la care te-ai asteptat?
-Nu stiu inca. Am asteptat sa ma intalnesc cu dumneavoastra pentru a citi raportul si com vedea .
„Am incercat sa ma trezesc la ora 8 pentru a avea mai mult timp de gandire legat de viata mea in aceasta saptamana. A fost ciudat sa ma trezesc fara lumina soarelui, m-am simtit de parca era noapte.
Intreaga zi am incercat sa o pastrez cat mai normala, insa am realizat ca geamurile erau o parte importanta a vietii mele.
Chiar daca exista aerisiri, nimic nu poate inlocui geamul. Niciun sistem nu poate inlocui aerul care intra pe fereastra, niciun sistem nu poate inlocui o simpla fereastra. Nu exista parfum de firma care sa se apropie de mireasma naturii care intra pe fereastra, nu exista becuri care sa aduca la fel de multa lumina in camera precum soarele, nu exista laboratoare care sa produca aerul pe care natura ni-l ofera in fiecare zi.
In lipsa luminii soarelui, o pana de curent pare o poarta catre o alta lume. Poate parea amuzant sa ne gandim ca nu suntem pregatiti sa traim in intuneric, chiar si pentru cateva ore, suntem ca niste plante care au nevoie de lumina pentru fotosinteza.
In astfel de momente, exista doar doua refugii. Primul refugiu ar fi fost credinta. Nu trebuie sa ne gandim ca o divinitate ne poate da lumina doar pentru ca vrem, trebuie sa ne gandim ca misionarii poate au trait in pesteri, in intuneric si liniste deplina doar pentru a aduce speranta altor oameni prin promisiunea unui loc perfect dupa viata. Daca ei puteau, noi de ce nu am putea?
Al doilea si cel mai important refugiu este familia. Nu conteaza ca e lumina sau intuneric, liniste sau zgomot, familia iti sta alaturi. Familia este lumina care nu intra prin ferestre, familia este mireasma care te face sa te simti acasa, familia este aerul de care ai nevoie pentru a trai. Familia eclipseaza o casa oarba deoarece doar ei se afla mereu in fata ochilor tai.
Intunericul ofera o intersectie intre prezent si trecut, deoarece este vurnelabil atat in fata lumanarilor, cat si in fata telefoanelor. Telefonul a aratat un viitor luminos, iar ecranul si flash-ul sau arata ca si intunericul poate deveni luminos, cele doua fiindu-ti alaturi.
In momentele in care nu aveam inspiratie obisnuiam sa privesc pe fereastra, insa acum aveam nevoie de o noua alternativa. Notele muzicale se transformau in inspiratie, fragmentele din cartile citite se transformau in ferestre catre alte lumi.
Familia,cartile,muzica, trei lucruri care nu mi-au lipsit, trei sfaturi pentru ca timpul sa treaca mai repede,pentru ca trezirile la ora 8 luminate de bec sau de telefon sa promita o zi aproape normala. Poate ca un avantaj ar unei case oarbe ar fi banii economisiti datorita lipsei ferestrelor, insa merita?
Dezavantaje? Lipsa luminii soarelui, lipsa unei imagini a lumii, lipsa aerisirii. Nu conta ca puteam iesi oricand afara pentru aer proaspat, pentru a vedea ce s-a schimbat si pentru a simti caldura soarelui, aceste lucruri faceau casa cu adevarat completa, o faceau perfecta.
Nu cred ca as renunta la ferestre, indiferent de pretul pe care l-as plati pentru ele.”
-Cred ca asta ne ajuta sa alcatuim o lista de sfaturi pentru un om care locuieste intr-o casa oarba si o lista a avantajelor si dezavantajelor casei oarbe.
Lista de sfaturi:
1. Cel care locuieste intr-o casa oarba trebuie sa incerce sa stea aproape de familie.
2. Cel care locuieste intr-o casa oarba trebuie sa incerce sa isi ocupe tot timpul liber pentru a ignora lipsa ferestrelor.
3.Cel care locuieste intr-o casa oarba trebuie sa se trezeasca in jurul orei 8 pentru a-si putea planifica mai bine ziua.
4. Cel care locuieste intr-o casa oarba trebuie sa aiba un generatore pentru a fi pregatit pentru o pana de curent.
Lista de avantaje:
1. O casa fara geamuri inseamna bani pe care posesorul ii poate cheltui pentru pasiunile sale.
2. Desi suna amuzant, cel care locuieste intr-o casa oarba nu trebuie sa aiba grija ca ferestrele sa fie mereu curate.
Lista de dezavantaje:
1. O casa oarba este o casa in care soarele nu poate intra pe fereastra.
2. O casa oarba este o casa in care aerul proaspat nu poate intra pe fereastra.
3. In cazul unei pene de curent, casa oarba poate ramane in intuneric total.

-Oare am scapat ceva?
-Nu cred, dar putem adauga pe parcurs. Am obtinut informatii importante si interesante, deci proiectul Nevazatorul a fost un succes. Ma intreb ce vom vedea maine in al doilea raport.
-Vom vedea. Fiecare zi este o fereastra care ne prezinta o parte din viata noastea.

Dau mai departe sfaturile catre Arhi si Bazavan.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Proiectul Nevazatorul&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s