Romania-Turcia

17 iunie 1462- Atacul de noapte al lui Vlad Tepes. 250.000 de turci marsaluiau spre Dunare in fata armatei lui Vlad Tepes care numara 30.000 de romani. Desi in inferioritate numerica, Vlad Tepes nu este descurajat si, printr-o serie de tactici militare, reuseste sa zadarniceasca trecerea Dunarii a turcilor. Planul sau era de a-l prinde pe Mahomed in padurile dese si intunecate ale Teleormanului. Momentul culminant este dat de noapte dintre 17 si 18 iunie 1462 cand domnitorul ataca tabara turcilor, deghizat, incercand sa il omoare pe sultan insusi. Nu reuseste acest lucru, insa reuseste sa slabeasca armata otomana. Vlad continua sa hartuiasca armata turca, pierderile acestora ajungand la 50.000 de oameni. Datorita pierderilor, foametei si bolilor, sultanul Mahomed este nevoit sa se retraga, lucru care marcheaza o victorie importanta a romanilor in fata turcilor.

Atacul de noapte

12 octombrie 2012- Meciul de fotbal dintre Romania si Turcia. In fata a 50 de mii de turci, 11 romani au reusit sa obtina o victorie in fata a 11 turci. De data asta nu mai vorbim de domnitorul Vlad Tepes, ci de antrenorul Victor Piturca. Lupta nu a fost purtata cu ajutorul sabiei si sagetii, ci cu ajutorul mingii de fotbal. In fata a 50 de mii de turci, Romania a reusit sa obtina o victorie importanta chiar pe teritoriul turcilor. Scorul de 1-0 a ramas neschimbat pana la sfarsitul meciului, aducand o victorie de moral alaturi de 3 puncte.

Romania- Turcia 1-0

10 ianuarie 1475-Batalia de la Vaslui. Datorita incoronarii lui Vlad Tepes, un aliat al lui Stefan cel Mare, sultanul Mohamed al II-lea decide ca trebuie sa cucereasca Moldova, deoarece doar o actiune in forta putea opri ambitiile Tarii Romanesti si ale Moldovei. In fruntea unei armate de 120.000 de oameni, Soliman Magnificul porneste catre Moldova. Stefan afla de planurile turcilor si se pregateste,  cerand ajutor din partea vecinilor crestini. Stefan primeste 1.800 de cavaleri din partea lui Matei Corvin, din Ardeal vin 5.000 de secui, aceste trupe alaturandu-se celor 40.000 de moldoveni pe care Stefan reuseste sa ii adune.

Batalia se da in negura noptii, Stefan atacand frontal armata otomana. Inclestarea este una de o rara violenta dar, dupa ceasuri de lupta surda, moldovenii incep sa bata in retragere. Este momentul in care insusi voievodul se avanta in prima linie incuranjandu-si oamenii si dand turcilor lovitura de gratie. La un semn al sau, un detasament ascuns in padurile din apropiere navaleste asupra otomanilor, acestia intrand in panica. Urmeaza o urmarire a turcilor in urma careia acestia pierd majoritatea trupelor, putinii supravietuitori pierzandu-si viata in apele Dunarii.

Batalia de la Vaslui

10 septembrie 2013- Meciul Romania- Turcia. Pe National Arena, in fata a zeci de mii de suporteri romani, jucatorii antrenati de Victor Piturca vor infrunta Turcia pentru a se califica la Campionatul Mondial din 2014. Avand in minte victoria cu 3-0 in fata nationalei Ungariei, tricolorii pot repeta aceasta surpiza si cu turcii. 11 romani trebuie sa arate ca se poate. De la sute de mii de turci si zeci de mii de romani am ajuns la 11 turci si 11 romani, insa acestia sunt cei mai buni 11 reprezentati ai celor doua tari.

Cei de la CityInsurance, sponsorul echipei de fotbal a Romaniei, incurajeaza suporterii sa vina sa sustina Romania pe National Arena. De asemenea, fanii pot castiga 3500 de euro si alte premii prin intermediul aplicatiei de pe Facebook punand fotografii facute de ei la meciul Romania-Ungaria si obtinand cat mai multe puncte share-uind pozele.

Imperiul Otoman a fost o problema pentru romani pe durata intregului Ev Mediu, insa in meciul Romania-Turcia nu vor mai exista zeci de mii de victime. Miza nu este teritoriul, ci calificarea. Tricolorii pot arata ca istoria se repeta si ca merita sa fie incurajati de suporterii care vor veni pe National Arena.

Hai Romania!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s