ZenithSecure

Zenit se numește punctul de intersecție al verticalei locului cu sfera cerească, situat deasupra observatorului (punctul cel mai înalt de pe bolta cerească). Punctul diametral opus zenitului este nadirul.

Oameni au incercat mereu sa isi tina in siguranta datele personale. Fie ca vorbim de un om simplu  care a adunat parti ale vietii sale, a adunat fotografii din toate excursiile in care a mers, din fiecare moment care l-a marcat, filmari cu zile de nastere si alte ocazii de a se bucura, melodii care l-au asistat in clipe importante, fie ca vorbim de o companie care trebuie sa isi tina datele intr-un loc sigur si de care sa fie sigur ca ii va sta la indemana mereu, oamenii au nevoie de stocare pentru a tine aceste lucruri intr-un loc pe care sa il considere de incredere pentru a simti siguranta de care au nevoie.

O legenda spune ca in anul 2013, in momentul in care soarele se afla la zenit, oamenii si datele au incheiat un pact. Acesta promitea siguranta datelor prin stocarea pe mai multe servere, fiecare server avand un sistem de operare diferit. Pentru ca acest pact sa nu fie incalcat, s-au ales doi pazitori- Mihai Motocu si Flaviu Rus,doi tineri clujeni, pasionati de IT. Prin intermediul tehnicii „secret sharing”, datele companiilor sunt acum stocate pe mai multe servere, folosindu-se si de metode avansate de securitate, precum folosirea sistemelor de operare diferite cat şi a mediilor de rulare a aplicatiei (runtime environment) de pe fiecare nod de programare a datelor. Datorita momentului in care a fost incheiat pactul si datorita scopului acestui pact, el a fost numit ZenithSecure.

ZenithSecure

Legenda s-a tot schimbat, insa esentialul este acelasi. Pactul inca este in dezvoltare, se schimba si se adapteaza in functie de societate si de noile amenintari care se ivesc. Pactul este inspirat din metoda dezvoltata de Guvernul Statelor Unite ale Americii in accesarea codurilor pentru lansarea rachetelor nucleare. Pentru o astfel de lansare, e necesar ca ai multe coduri sa fie introduse in acelasi timp de catre presedintele si secretarul apararii SUA.

In cadrul pactului, secretarul apararii datelor si presedintele securitatii, Mihai Motocu si Flaviu Rus, lanseaza un sistem care trebuie sa loveasca incercarile de ocolire ale metodelor clasice de securitate. Sistemul bombardeaza caile de acces, lasand doar atacul direct in care atacatorii nu au nicio sansa datorita tehnicii „secret sharing”.

Desi legenda se schimba mereu, cei care au asistat la nasterea pactului ZenithSecure spun ca exista si o informatie care nu a aparut in legenda, mai exact ca acest pact a stocat o parte din puterea soarelui aflat la zenit, invelind datele intr-un camp de o stralucire orbitoare si care da nastere unor furtuni de securitate care tin departe eventuale pericole.

Companiile romanesti au datoria de a duce mai departe legenda ZenithSecure pentru a-si proteja datele si pentru a ajuta tot mai multe persoane sa asculte aceasta legenda si sa o transforme in realitate.

 

Articol scris pentru Blogalinitiative.

Anunțuri

Un gând despre &8222;ZenithSecure&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s