Ghidul Xenofobului. Ungurii.

O capodoperă în miniatură, un univers în format de buzunar: micile calități și marile defecte ale omenirii, într-o călătorie șarmantă și ireverențioasă, plină de umor și onestitate. Vindecă de xenofobie aproape garantat!
Xenofobie: s.f. ( Aceste cuvinte apar pe coperta acestui mic univers. Avand in vedere problemele dintre romani si maghiari, este chiar interesant ss aflam despre vecinii nostri.

Ungurii ne-au luat Transilvania, au pus sasi si secui pentru a-i izola pe romani de semenii lor, problema Transilvaniei fiind inca una destul de actuala. Covasna si Harghita au o populatie de maghiari care doreste sa isi revendice teritoriul.

Problema sta in felul urmator: Transilvania a reprezentat un motiv de neintelegere, deoarece ungurii si-au insusit-o, spunand ca ei au fost primii acolo. Cazul cetateanului care a spanzurat simbolic de ziua nationala a Romaniei o papusa care il simboliza pe Iancu de Hunedoara, cazul Sabinei Elena.

Fiecare gradina are si buruieni, asta e clar. La romani, apar de multe ori cazuri de ura oarba. Auzind ca o persoana nu ii inghite pe unguri, si alta persoana face asta, dar fara motiv. Asa apar cazuri mici, insa scandalurile de genul arata ca ambele popoare au si cazuri speciale. De ce sa judeci 10 milioane de unguri pentru 10 unguri care fac o prostie? De ce sa judeci 22 de milioane de romani pentru 22 de romani care fac alta prostie?

Revenind la carte, ea incearca sa surprinda cat mai bine societatea ungurilor, cu bune si cu rele. Se vorbeste despre caracter, nationalism si identitate, atitudini si valori, cultura, umor si asa mai departe. Se acopera cat mai mult din portetul unui popor prea putin inteles de unii oameni.

Cartea este cel mai bine descrisa de citate.

„Daca Dumnezeu stie tot, maghiarii sunt mult mai grozavi: ei stiu totul mai bine. […] Daca un specialist de la Yale tine,la Budapesta, o prelegere despre starea actuala a romanului american, cinci genii tinere se ridica in picioare la sfarsit, pentru a demonstra cu cat sunt superiori cunostintelor in domeniu. Spectacolul se da in parte pentru impresionarea vizitatorilor straini, in parte pentru a-i impresiona pe compatrioti.”

„In adancul sufletului, maghiarii sunt niste sentimentali. Plang dupa tot ce-au pierdut, chiar si cand nu au pierdut nimic. Nu au nefericirea in sange, ci in loc de sange. Unul dintre lucrurile care ii bucura intens este atunci cand plang mai tare decat cei din jur.”

Fiecare capitol trebuie sa caracterizeze o parte din personaliatea ungurului. El incearca sa para cat mai destept pentru a impresiona, sa fie sau macar sa para cat mai bogat cu acelasi scop. Nu va conta prea mult daca ii vor impresiona pe semenii lor, pentru ei au destul timp. Conteaza ca ei sa impresioneze strainii, nu pentru turism, ci pentru imagine.

Probabil ca aceasta incercare are ca origine instinctul de supravietuire al poporului. Stabilirea lor in Campia Panoniei este datorata migrarii si infrangerilor suferite in incercarea de a merge in orice alta directie. Faptul ca au intrat sub protectia papalitatii le-a oferit siguranta, sugerandu-le ca trebuie sa se mentina in relatii cat mai bune cu tarile mai dezvoltate. Cum nu e posibil sa se faca remarcati pentru toti locuitorii altei tari, trebuie sa incerce sa trimita o imagine cat mai buna a tarii prin intermediul turistilor. Poate asa se explica faptul ca ungurii sunt foarte saritori in momentul in care un turist le cere instructiuni.

Daca turistul vede o tara cu peisaje extraordinare, e bine, dar nu destul. Si alte tari au peisaje. Ungurii vor sa fie laudata bogatia si inteligenta lor. Problemele economice pot astepta, se vor descurca. In trecut, oamenii nu erau stresati. Chiar daca nu munceau mult, isi gaseau de lucru daca erau concediati. Acum, concedierea este un lucru de care se tine cont. Viata mai scumpa, salarii mai mici, nu e prea bine. Aici apare inca un loc de munca, ungurul fiind dispus sa munceasca. Autorul spune sa ungurii sunt sau erau pe primul loc in Europa din punct de vedere al orelor lucrate.

Doar 10 milioane de unguri si o populatie in scadere. Cauzele? Un stil de viata nu prea sanatos si, uneori, probleme care tin de igiena. Ungurul de rand a inceput sa descopere marele univers al unui dulapior plin cu parfum,sampon si altele dupa caderea comunismului. Asta si faptul ca, in conformitate cu cartea, ungurii incep sa piarda ideea de familie si traiul in cuplu. „In Ungaria, divortul este aproape la fel de raspandit ca in America. Statisticile arata ca maghiarii divorteaza mai des decat se casatoresc. Intr-o zi obisnuita, trei sute de maghiari se casatoresc si, in acelasi timp, o suta divorteaza ( este de sperat ca nu din cei trei sute proaspat casatoriti).

Cartea are doar 117 si este o lectura usoara, incercand sa treaca peste prejudecati legate de vecinii nostri. Se incearca o abordare cat mai obiectiva, lucru de apreciat in cazul cartii,deoarece autorul este de origine maghiara. Cartea nu trebuie sa impresioneze, ci sa arate poporul maghiar cu bune si cu rele.

Ass cum o carte este un medicament pentru nestiinta, Ghidul Xenofobului este un medicament pentru parerile nefondate legate de alte popoare. „Vindeca de xenofobie aproape garantat!”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s