Foamea de punctualitate

Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = suflet, λόγος logos = știință) este știința care studiază comportamentul uman, inclusiv funcțiile și procesele mentale ca inteligența, memoria, percepția, precum și experiențele interioare și subiective cum sunt sentimentele, speranțele și motivarea, procese fie conștiente, fie inconștiente.

Psihologia a evoluat in timp. Luand ca exemplu tulburarea afectiva bipolara, aceasta a fost perceputa diferit, in functie de timpuri si contextul social.

In zilele noastre există o fascinaţie datorită studiilor despre legătura dintre această afecţiune şi creativitate. In secolul XIX şi începutul secolului XX, pacienţii aceştia erau de obicei trataţi în ospicii.

Mai mult, în anii 300-500 î.Chr., cei care sufereau de această afecţiune erau eutanasiaţi. La vremea respectivă erau consideraţi ca fiind nebuni ori posedaţi de diavoli sau alţi demoni. Tratamentul lor era mai degrabă o pedeapsă: erau imobilizaţi, legaţi în lanţuri, li se ofereau poţiuni. De obicei se foloseau ca “tratamente” vrăjitoria, li se lua sânge, le erau aplicate vietăţi marine cu electricitate pe cranii. In Evul Mediu, bolnavii psihici erau văzuţi ca fiind vinovaţi de ceva şi meritându-şi pedeapsa. Boala psihică era pedeapsa lor.
Inainte de anii 1950, tratamentele includeau folosirea sedativelor şi a barbituricelor, instituţionalizarea în izolare, băi fierbinţi pentru calmare, terapie electroconvulsivă, lobotomii prefrontale.

Psihologia si-a inceput evolutia odata cu Sigmund Freud si odata cu schimbarile aduse de el. Contribuția esențială a lui Sigmund Freud constă în punerea în evidență a existenței și acțiunii inconștientului în viața psihică și în explicarea pe această bază a personalității umane.

Sigmund Freud a fost doar unul dintre cei care a ajutat la stabilitatea psihologiei care si-a gasit rolul in societatea noastra.

Care sunt intrebuintarile psihologiei in viata de zi cu zi?

1. Ne ajuta sa ne descoperim pe noi insine

Incercand sa ne gasim un rost in viata, incercand sa invatam tot ceea ce ne este oferit, sa invatam din greselile noastre, greselile altora si din toate trairile noastre, incercand sa supravietuim in jungla oraselor, uitam sa ne uitam la noi. Uitam sa analizam viata noastra. Psihologia ne ajuta sa urmarim directia faptelor noastre, ne ajuta sa vedem ce ne place la viata noastra si ce nu, ce am pastra si ce am lasa in urma.

Psihologia ne ofera timpul de care avem nevoie pentru a descoperi cine suntem noi. Analizam caracterul nostru cu bune si cu rele, cu realitati si vise, cu ceea ce am fost, suntem, vom fi sau ce dorim sa fim.

2. Ne ajuta sa imbunatatim relatiile dintre noi

Incercand sa descoperim cine si cum suntem noi, imbunatatim relatiile noastre cu alte persoane. Observam ce trasaturi sunt bune, ce trasaturi sunt „utile” in aceasta relatie si ce trasaturi  trebuie „ascunse”. Ne ajuta sa observam care parte a caracterului nostru este favorabila imbunatatirii relatiilor si cum putem dezvolta aceasta parte.

Incercand sa descoperim cine si cum sunt ceilalti, observam ce reprezentam noi, ca suntem unici, desi ne regasim amprenta, uneori, in comportamentul persoanelor care ne inconjoara. Putem descoperi ce parte a personalitatii lor este predominanta, ce trasaturi afiseaza si ce defecte ascunde, ce viseaza, ce doreste sa ajunga, ce il bucura, ce il supara, ce iubeste si ce uraste sa descoperim ceea ce apreciaza sau chiar admira la caracterul nostru.

Indirect, in viata devenim modelele cuiva.Fie ca e vorba de bunatatea pe care o afisam, fie ca e vorba de curajul cu care infuntam provocarile vietii sau taria cu care trecem peste lucrurile neplacute, toate acestea trebuie descoperite. Arheologul care dezgroapa aceste trasaturi eate psihologia.

Psihologia este criteriul de judecare a situatiilor de care ne lovim uneori. Ne ajuta sa analizam comportamentul unei persoane pentru a intelege daca acea persoana este calma, stresata, nervoasa, trista sau fericita, limbajul pentru a deslusi caracterul si asa mai departe. Asa reusim sa mentinem relatiile cu ceilalti.

Unul din factorii care influenteaza trasaturile caracterului nostru si impresia pe care o facem este punctualitatea. De multe ori dorim sa ne cunoastem mai bine semenii si incercam sa socializam. Locurile alese pentru aceste intalniri ofera distante diferite de parcurs si, automat, timpi diferiti de parcurgere a distantei. Aceste diferente pot duce la intarzieri care afecteaza punctualitatea. Aceasta poate fi chiar prima impresie pe care o lasam si care ne afecteaza si pe noi.

Punctualitatea este o problema de care ne lovim mereu. Iertam intarzierile, deoarece si noi intarziem. Nu putem cere ceva ce nu putem face, lucru care duce la aceste impresii care nu reflecta adevaratul nostru caracter. Aceste „dereglari” ale punctualitatii devin un lucru normal pentru noi si, inevitabil, transmitem mai departe aceasta impresie.

The Hunger este un newsletter de dezvoltare personala si profesionala.
Pentru oamenii care stiu ce inseamna foamea de informatie si de a fi mai bun in fiecare zi. 🙂
Fiindca si noi, ca si tine, suntem oameni ocupati si nu avem timp de pierdut, facem tot posibilul sa il pastram condensat, digerabil, foarte aplicat (fara prea mult motivational si retete minune americane) si ancorat in realitate.
In fiecare numar vei gasi tratate urmatoarele teme:

1. Productivity

– time management
– goal setting
– getting things done
– procrastination

2. Mindshaping and Influencing

– persuasion
– communication
– NLP
– body-language

3. Applied Psychology

(what makes people tick, and why)

4. Recomandari de carti si alte
articole, pentru aprofundare
Articolul are rolul de a ne hrani foamea de punctualitate pe care o avem. Articolul subliniaza ca nu trebuie sa intarziem din mai multe motive: deoarece timpul inseamna bani si, datorita intarzierii, pierdem timp si , automat, bani, deoarece intarzierea lasa o impresie proasta si poate arata lipsa de respect. De asemenea, noi avem mai multe motive sa intarziem: deoarece nu suntem realisti cu timpul de care dispunem, deoarece punctualitatea nu aduce o rasplata propriu-zisa, deoarece impresia pe care o facem datorita intarzierilor nu este asa de importanta daca avem alte calitati care ne fac memorabili.
Restul informatiilor le puteti citi in articolul de la TheHunger.
Nu uitati: uitand sa inarziati, va amintiti sa va hraniti foamea de punctualitate.
Daca vrei și tu să primești acces la articole și resurse de genul celui despre care am scris eu astăzi, încă te mai poți abona gratuit la TheHunger.ro aici.
Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Foamea de punctualitate&8221;

  1. Gabriel, psihologia nu a inceput cu Sigmund Freud. Parintele psihologiei moderne este considerat sociologul William James, care a trait la sfarsitul secolului XIX in SUA. Pe atunci, Sigmund Freud nici nu se nascuse.

  2. Pingback: Castigatori campanie "Cum putem folosi psihologia pentru a ne imbunatati viata?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s