Nu judecati dupa aparente

Numele baiatului de mai sus este Richard Turere. Are 13 ani si este din Kenya. Comunitatea sa avea probleme cu leii care atacau constant vacile pazite si de Richard. Aceste probleme au dus la o scadere a numarului leilor din Parcul National Nairobi. Desi are doar 13 ani, Richard a gasit,pana la urma, o solutie la problema sa.

Prima sa idee a fost folosirea focului, insa aceasta a fost un ajutor pentru leii care vedeau prin tarcul vitelor.

A doua idee a fost folosirea unei sperietori,dar,asa cum spune Richard, „Leii sunt foarte destepti”. Desi trebuia sa para ca cineva pazeste vitele, leii si-au dat seama ca nu este o persoana si au continuat sa atace.

„Intr-o seara, umblam in jurul tarcului cu o torta si,in acea zi, leii nu au venit”. Asa a gasit solutia problemei sale. Leii se speriau de o lumina in miscare. Cu un acumulator vechi de masina si un semnalizator, un mic dispozitiv al motocicletei care ajuta motociclistii atunci cand doresc sa faca stanga sau dreapta, care lumineaza intermediar,un intrerupator si o torta mica de la o lanterna stricata, baiatul a realizat un dispozitiv care sa emita lumina in diferite locuri pentru a speria leii.

Familia sa nu a mai avut probleme cu leii. Vecinii au vazut sistemul si au fost interesati. Pana in momentul discursului sau, Richard Turere montase sistemul in 7 gospodarii. Ideea sa este folosita acum peste tot in Kenya pentru a speria si alti pradatori si a inceput sa-si invete prietenii cum sa instaleze acest sistem. Ideea i-a adus si o bursa la una dintre cele mai bune scoali din Kenya, Scoala Internationala Brookhouse.

___________________________________________________________

Oare el merita judecat pentru cum arata? Oare Richard ar trebui judecat pentru ca are doar 13 ani? Nu, el trebuie incurajat si la fel trebuie si alti copii. Societatea noastra s-a obisnuit sa judece varsta. Daca ai x ani,esti prea mic pentru a face anumite lucruri sau pentru a sti anumite lucruri. De ce oare? Pentru ca nu se judeca intelectul, ci aspectul.

Grupul „Brains, not Looks” se adreseaza copiilor care vor sa fie etichetati in functie de ceea ce gandesc, nu in functie de cum arata. Initiativa este binevenita intr-o lume in care esti mereu prea tanar pentru anumite lucruri. Brains, not Looks arata ca nu esti niciodata prea tanar pentru a gandi.

___________________________________________________________

Thomas Suarez are doar 12 ani, insa a facut deja doua aplicatii pentru sitemul de operare iOS. Primul, Earth Fortune, este un joc-ghicitoare care expune diferite culori de pe pamant, depinzand de norocul pe care-l aveai. A doua, preferata sa, era Bustin Jeiber, un joc Whac-A-Mole, realizat datorita faptului ca mai multi colegi de clasa nu il agreau pe Justin Bieber. Desi are doar 12 ani, a invatat mai multe limbaje de programare, printre care C+ si Java. Odata cu lansarea iPhone si a kitului de programare iPhone, el a intrat cu adevarat in lumea programarii. A demarat in scoala lui un curs in care isi invata colegii sa faca aplicatii. Banii obtinuti in urma vanzarii aplicatiilor se duceau in fondul local de educatie. El viseaza sa ajunga sa faca programare si pentru Android si sa faca cat mai multe aplicatii si jocuri.

___________________________________________________________

„Esentele mari vin in sticlute mici”. Oare societatea ar trebui sa iti spuna cand poti face un lucru? Multi copii de 12 ani pot doar sa se joace si sa admire povestea si grafica unui joc, insa copii precum Thomas chiar fac jocuri. Nu trebuie sa fie judecat pentru ca are 12 ani, trebuie sa fie judecat dupa felul in care gandeste.

Asta nu a inteles societatea noastra. Nu conteaza cum arati, cati ani ai sau cati bani ai, conteaza ce cunostinte ai si cum le poti folosi.

Brains, not Looks” este potrivita pentru cei care vor sa arate ca nu conteaza aspectul, ci intelectul. Vor sa arate ca ceea ce fac este bine datorita cunostintelor acumulate, nu datorita felului cum arata. Vor sa fie apreciati pentru gandire, nu pentru aspect.

Eu sustin Brains, not Looks pentru ca promoveaza ceea ce conteaza: inteligenta.

Nu judecati dupa aparente.

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Nu judecati dupa aparente&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s