Care este brandul de tara al Romaniei?

Inainte de toate, ce este brandul de tara? Cautand pe internet, putem afla ca brandul de tara „reprezintă, de fapt, suma percepţiilor pozitive despre marca respectiva şi, ca orice marcă, aceasta trebuie promovată şi, în acelaşi timp, protejată de eventualele agresiuni care îmbracă cel mai adesea forma războiului informaţional.”

Care este brandul de tara al Romaniei?

In secolul 5 apare prima consemnare despre locuitorii teritoriului nostru, geto-dacii, care erau „cei mai viteji si mai drepti dintre traci”. Acestia luptasera cu vitejie in fata armatei lui Darius, insa au pierdut. Putem spune ca acesta e primul „brand de tara”, tracii apar ca fiind viteji.

Timpul trece, triburile dacice se unesc intr-un singur trib sub conducerea lui Burebista, „cel dintai si cel mai mare rege al Traciei”. Il urmeaza la conducere Deceneu, Duras si alti conducatori, unul dintre ei fiind Decebal. Acesta apare mai impunator, fiind descris de Dio Cassius intr-un portret extraordinar:

„Era foarte priceput în ale războiului și iscusit la faptă, știind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dușman și a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, știind a se folosi cu dibăcie de o victorie și a scăpa cu bine dintr-o înfrângere, pentru care lucruri el a fost mult timp un potrivnic de temut al romanilor.”

Decebal

Decebal

Dacia deja capatase un „brand” propriu. Devenise tinta romanilor datorita crizei prin care treceau acestia si datorita bogatiilor pe care Dacia le avea. Toata lumea stie ca au urmat razboaiele daco-romane din 101-102 si 105-106 care au avut drept rezultat transformarea Daciei in provincie romana, devenind Dacia Felix, nu se stie cat de fericita.

Dacia trece printr-un proces de romanizare, insa ramane la fel de importanta datorita mobilizarii unei parti insemnate din armata pe teritoriul acesteia datorita atacurilor popoarelor migratoare.

Retragerea aureliana din 273 are ca rezultat decaderea vietii urbane, oamenii ascunzandu-se de migratori. Trecerea acestora a lasat si o cultura fizica. Este cunoscuta „Closca cu puii de aur” de la Pietroasele” care apartine tarii noastre, insa, datorita unor probleme ale tarii noastre, a trebuit sa fie adapostit in Rusia, o parte din tezaur fiind in continuare la rusi.

Urmatoarea mentionare importanta a teritoriului tarii noastre este in Evul Mediu. Domnitori precum Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Matei Corvin(eu il consider ca fiind al nostru, nu al ungurilor), Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul, Basarab I, toti au cladit o anumita imagine romanilor. Au reusit sa se apere de atacurile constante ale turcilor si ,ulterior, ale tatarilor si Tara Romaneasca si Moldova au meritat sa fie numite aparatoare ale crestinismului. De ce? In timp ce taranul roman mergea la lupta pentru libertate, englezii si francezii isi construiau castele, se distrau, se bateau,eventual, putin intre ei pentru nimic. Daca romanii spuneau ca nu mai doresc sa lupte si ii lasau pe turci sa treaca prin Europa cu conditia ca teritoriile noastre sa ramana crestine si libere, nu stiu cum aratau acum Marea Britanie,Franta si restul tarilor. In timp ce Cristofor Columb descoperea Lumea Noua, in timp ce alte tari dezvoltau comertul si adunau colonii, produse si averi, tara noastra lupta si platea pentru crestinism. Cel mai bun exemplu este oferit de Constantin Brancoveanu care a ales sa vada cum ii sunt omorati cei patru fii si sa moara si el crestin, nu si-a lasat religia. Toate acestea au format o imagine, cat de vaga, a romanilor. Nu stiu daca acea imagine a luptatorilor pentru crestinism mai este cunoscuta turcilor care ne-au „deranjat” ani buni, insa noi nu vom uita.

Situatia romanilor continua mai bine, mai rau. Anul 1848, in contextul unor revolutii in aproape toate tarile europene(exceptie facand Imperiul Otoman, Anglia si Rusia), scoate la iveala nemultumirile din toate straturile societatii. Desi idealurile erau asemanatoare, desfasurarile au fost diferite.

In Moldova, la hotelul Petersburg din Iasi s-au strans peste 1000 de revolutionari care au realizat, la 27 mai, un document intitulat Petitine Proclamatiune. Acesta continea 35 de articole formulate moderat, insa domnitorul Mihail Strudza nu a acceptat si majoritatea revolutionarilor au fost realizati. Cei care au scapat au continuat lupta.

In Transilvania, situatia era mai complicata datorita dorintei de anexare a Transilvaniei la Ungaria, dorinta a ungurilor, reactia romanilor fiind adunarea de pe Campia Libertatii(3-5 mai), de la Blaj. Au participat peste 40000 de oameni. S-a adoptat un document numit Petitie Natioanal. Acesta continea 16 articole, insa,spre deosebire de cazul Moldovei, acestea erau formulate mai radical.

In Tara Romaneasca, revolutia a inceput in 4 locuri, reusind la Islaz . S-a adoptat Proclamatia de la Islaz care va servi drept constitutie a tarii pe parcursul revolutiei. La 11 iulie, revolutia a inceput si la Bucuresti, presiunea facandu-l pe domnitorul Gheorghe Bibescu sa recunoasca proclamatia drept constitutie a tarii. Pe 13 iulie, Bibesc abdica. Se instaureaza un guvern provizoriul, se adopta tricolorul, insa greselile din interior si interventia puterilor straine pune capat revolutiei din Tara Romaneasca.

Desi rezultatul nu a fost chiar cel asteptat, romanii au demonstrat ca pot fi uniti. Acest lucru se va concretiza prin unirea din 1859. Prima unire a fost realizata de Mihai Viteazul in anul 1600, acesta reusind sa uneasca Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca intr-un singur stat. Unirea nu a durat decat cateva luni, deoarece ,in 1601, Mihai Viteazul este asasinat.

Oastea lui Mihai Viteazul

Oastea lui Mihai Viteazul

Revenind la anul 1859, romanii au aratat ca doresc unitate. La 24 ianuarie, Tara Romaneasca si Moldova s-au unit intr-un singur stat. Aceasta unire nu a fost realizata in totalitate de romani, deoarece decizia fusese „luata” deja la Paris in 1858 deoarece puterile europei au „acceptat” unirea romanilor.

Primul si Al Doilea Razboi Mondial nu arata Romania intr-o situatie prea buna. In ambele cazuri, tara noastra a avut de suferit, insa a obtinut si aici un „brand” de tara: la Oituz, Marasesti si Marasti, romanii au scris „Pe aici nu se trece!” cu sange.

Trupele germane si romane trec Prutul pentru eliberarea Basarabiei

Trupele germane si romane trec Prutul pentru eliberarea Basarabiei

Tara noastra a ajuns, in secolul 20, „Granarul Europei”, insa situatia s-a complicat. Perioada comunista a lasat urme adanci, culminand cu Revolutia din 1989. Acest eveniment ramane in memoria celor care l-au trait la televizor, in mijlocul evenimentelor sau care au pierdut persoane dragi pentru libertatea tarii noastre. Melodia de mai jos detaliaza perfect situatia din perspectiva unor oameni care au trait evenimentele cat erau copii.

revolutie-1989

Istoria neamului nostru este mult mai mare, deoarece a oferit poeti precum Mihai Eminescu si Nichita Stanescu, compozitori precum George Enescu, istorici precum Nicolae Iorga si alte mai personalitati.

Intr-un top realizat de Future Brand, Romania se claseaza pe locul 100 din 118 tari. Asta meritam? Asta merita Burebista si Decebal? Asta merita Brancusi, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, A.I. Cuza, Tudor Vladimirescu? Asta merita cei care si-au dat viata in ’89 pentru libertate? De ce sa lasam strainii sa fie mai buni decat noi? Noi suntem mai buni, trebuie doar sa realizam ca avem in spate o armata de motive vii care o arata.

Care este,pana la urma, brandul de tara al Romaniei? Este o frunza?

brand_baselineAsta vrem sa aratam? Un logo? Adevaratul brand de tara al Romaniei este altul.

Brandul de tara al Romaniei este Manastirea Voronet. Nu stiu cati stiu ca albastrul de Voronet este celebru in intreaga lume, neputand fi reprodus. Americanii ar fi fost dispusi sa ofere bugetul tarii noastre pentru manastire, insa romanii nu au vandut-o. Desi vorbim despre Romania secolului 20 probabil, asta arata,putin, patriotismul romanilor.

Brandul de tara al Romaniei este intreaga noastra istorie. Castele, cetati, manastiri, lupte, revolutii, toate acestea sunt adevaratul brand de tara al Romaniei. Nu trebuie sa ne reprezinte o frunza, un copac sau un lant de munti, trebuie sa ne reprezinte oamenii care si-au dat viata pentru libertate, pentru credinta, pentru un ideal.

Brandul de tara al Romaniei este credinta. Orice s-ar spune despre Romania zilelor noastre, manastirile si pelerinii arata ca,sub materialismul acut si cuvinte dure lansate in batalii inutile intre noi, in inima romanilor insa exista crestinism, exista dragoste, nadejde, credinta, bunatate. Trebuie sa aratam ca suntem Poarta Crestinismului.

Este trist ca romanii aleg sa isi petreaca vacantele in strainatate, sa cumpere produse din strainatate, sa viseze la o viata in afara tarii. Este trist ca Romania este asociata cu scandaluri, cu furturi, cu persoanele de etnie rroma, cu alimente care contin bacterii. Este trist ca imaginea tarii noastre este patata.

Adevarata imagine, adevaratul brand de tara al Romaniei este reprezentat de oameni. Inventatori romani care castiga premii cu inventiile lor, sportive care poarta la gat mandria de a reprezenta Romania si de a obtine medalii si premii cu munca lor, olimpici care arata ca romanii sunt destepti.

Brandul tarii noastre este unul pe care noi il uitam. Trebuie sa uitam de locul 100 si sa aratam ca suntem,defapt, de 100 de ori mai buni decat cei de pe locul 1, trebuie sa aratam ca tara noastra merita sa fie prima.

Aici gasiti un chestionar in care va puteti exprima parerea despre brandul de tara al Romaniei. Rezultatele studiului vor ajunge la ministrul Turismului, deci fiecare punct de vedere conteaza.

Acest articol are ca prim scop trezirea spiritului patriotic al romanilor care trebuie sa fie mandrii cu rosu, galben si albastru. Fiti mandrii si promovati tara noastra. Promovati ceea ce ne defineste pe noi.

Rosu, Galben si Albastru. Cele 3 culori primare.

Rosu, Galben si Albastru. Cele 3 culori primare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s