De ce trebuie sa incurajam manualele digitale

Scoala. A doua casa. E marele nostru camin care ne-a format ca persoane, care a luat mici bulgari de viata, modelati de parinti si finisati de dascali.

Scoala. A doua casa a fiecaruia care are drept piatra de temelie povestile fiecaruia, scrise cu grija pe cartea timpului, imortalizand conturarea noastra.

Pasim cu grija, respiram cu frica, totul este nou. Asteptam ca linistea sa-si dea jos masca pentru a ne arata un nou peisaj, o noua incercare. Lasam in urma persoane dragi, plecand la razboi cu viitorul, suntem generalii armatei sentimentelor noastre, dorind sa iesim invingatori, luand drept prizonieri clipe frumoase, bucurie.

In fata drumului nostru in viata se iveste un nou obstacol. Inarmati cu curaj, aparati de bucurie, luptam cu necunoscutul.

Scoala devine un nou sector al sufletului nostru, pe care il vizitam in fiecare moment de tristete.

Pentru noi, ramane perfecta. Nu vedem niciun defect. O cladire pe care este scrisa povestea noastra, la fel de noua. Ferestre care ne spun povestea timpului. Usi care par grele,  impovarate de emotiile noastre, usi care ne amintesc de clipele frumoase.

Scoala. Locul care ramane mereu plin de lumine, de clipe frumoase. Prima provocare peste care am trecut, apratinand de trecut, ramanand alaturi de noi in prezent ca o imagine a viitorului pe care l-am construit cu grija, cu sentimente, cu parti din noi. Este viitorul nostru in care se oglindeste imaginea unei scoli inca prea impunatoare pentru noi, ramasi tot copii in suflet.

O parte a educatiei noastre, a mediului in care am trait este reprezentata de carti, obiectele mute care vorbesc cu noi. Sunt ghicitori care ne descifreaza lucrurile intalnite in viata, ne invata sa facem ceea ce trebuie, sa facem bine.

Pana la urma, ce este binele? Binele poate fi definit doar de religie, insa nu cred ca exista niciodata bine pur. Este imposibil. A face ceva bine inseamna ca actiunea noastra sa fie benefica pentru noi, dar si sa nu afecteze alte persoane. Care este actiunea buna intr-un razboi? Sa te aperi, sa ataci, sa mori? Nu exista bine mereu, exista doar convenabil. Binele nu tine cont de supravietuire, insa tine cont de educatie.

Binele nostru trebuie sa ajute si natura. Multi nu inteleg ca protejarea acesteia este singura sansa la un viitor, este o lectie pe care multi nu au primit-o de la viata.

Cei de la Holcim Romania au realizat un manual digital si este o initiativa care trebuie apreciata. Astfel, copiii pot invata cum sa protejeze natura,despre cum a aparut Terra, despre apa, aer, pamant. Este un pas mic pentru om si un pas mare pentru tara noastra. Pasim timid pe un nou teritoriu, teritoriul tehnologiei.

Era normala aceasta evolutie. Nu putem sa ramanem mereu in trecut, mai ales cand omul o ia in fata educatiei sale. In vremuri in care elevii fug de scoala deoarece nu le va aduce beneficii, astfel de initiative sunt menite sa atraga tineretul catre viitor.

Societatea noastra a adoptat deja tehnologia, vedem telefoane „inteligente” menite sa nu ne lase „prostiti” in fata schimbarilor, calculatoare care depasesc imaginatia trecutului. Acum 100 de ani, toate aceste lucruri banale pentru noi pareau SF, asta arata evolutia noastra.

Trebuie sa incurajam manualele digitale. In tara noastra, manualele ajung sa fie mazgalite, distruse sau chiar sa nu mai fie datorita lipsei de educatie. Manualele digitale promit sa aiba un stoc nelimitat, deci nu va mai exista problema aceasta.

Nu vad ce e rau intr-o mica incercare. Daca omul a ales sa devina tot mai dependent de tehnologie, trebuie ca intreaga societate sa se adapteze maselor. Pana la urma, in toata istoria, masele au avut ultimul cuvant, nu cei putini.

Manualul nu poate face atata rau, avand in vedere ca nu pot controla mai mult ceea ce ajunge la elev. Este un fapt cunoscut ca ei controleaza exact materia, dar acest lucru implica si stabilirea valorilor care vor fi „omagiate” in manualele elevilor.

Manualele digitale ofera o alternativa mai ieftina la manualele fizice deoarece pot fi produse mai usor si distribuite mai repede, reprezentand o alternativa pentru cei care isi permit. Desi nu exista un mediu propice, exista un inceput pentru toate.

Incurajati educatia pentru a readuce Romania la prestigiul de odinioara.

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;De ce trebuie sa incurajam manualele digitale&8221;

 1. Pingback: Educaţia, această traumă colectivă | DISCERNE

 2. Manualele alea digitale sint propaganda…nu stiu de ce le tot promovati.Manualele digitale, in general, ar fi bune, dar testarile electronice au un alt scop…

  Scoala. A doua casa. E marele nostru camin care ne-a format ca persoane, care a luat mici bulgari de viata

  Trist, foarte trist.

  • Eu nu vad nimic rau in ele. Stiu deja ca informatia din manuale e pusa acolo cu un scop si ca se „sare” peste multe personalitati ale istoriei noastre.
   Nu stiu de ce e trist ca scoala poate fi considerata un al doilea camin, eu asa am simtit-o, parintii m-au educat, insa a contat si educatia primita de la scoala. Iti respect parerea deoarece tu ai ales sa iti educi copiii acasa pentru a alege ce ii vei invata, o educatie mult mai buna, dar care nu primeste atentia meritata de la lume. Eu vorbesc din punctul de vedere al unui „produs” al scolii publice romanesti, asa am fost crescut si incerc sa imi exprim parerile si sa le respect pe ale altora. E normal sa nu avem aceeasi parere si nu cred ca deranjeaza pe nimeni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s