Legenda educatiei

Ne aflam in vremurile descrise in Biblie,in Vechiul Testament. Multe evenimente se petrecusera pe Terra. Sodoma si Gomora cazusera, fusesera cutremure, inundatii, insa acestea rezistau doar in mintea oamenilor care povesteau despre ele pentru a invata noua generatie cum sa treaca peste astfel de situatii.

Desi fusesera vremuri bune si vremuri rele , nimic nu ii putea pregatii pe oameni pentru ceea ce urma. Se apropia eruptia unui vulcan. Numele acestuia s-a pierdut in timp, insa efectele acestuia au ramas in istoria Terrei. A trimis atat de multa cenusa in atmosfera planetei, incat s-a instalat o noua era glaciara. Omenirea nu era pregatita, iar informatiile de la strabuni transmise pe cale orala se pierdusera de mult.

Totul parea apocaliptic. Oamenii traiau din putinele resurse ramase, se adaposteau in pesteri si se incalzeau in jurul focurilor. Erau descurajati si nu stiau cat mai rezistau, erau soldati intr-un razboi fara miza.

Au incercat, in speranta descoperirii unor locuri mai bune, sa caute in pesteri. S-au dus tot mai adanc pana in locurile in care Zeul Soare, candva stralucitor si puternic, nu isi trimisese niciodata razele. Ce au gasit aici valora mai mult decat tot aurul din lume. 

Au gasit niste picturi pe pereti care aratau calea spre Camera Timpului, un loc construit special pentru astfel de ocazii. Mintea lor fiind pregatita pentru orice sansa, cat de mica, cu rezerve de adrenalina. Au inceput sa descifreze fiecare semn. Semnele le-au oferit o sansa la viata.

Hrana gasita a fost suficienta pentru intreg tribul si ,de atunci, omul a incercat sa transmita informatia mai departe cu ajutorul semnelor. Acestea puteau ramane pentru ceilalti daca se ivea o astfel de situatie.

Au inceput sa scrie pe pereti. Inceputul era unul mic: desenau animalele intalnite, insa nu au uitat de Camera Timpului. In momentul in care clima a revenit la normal, au umplut la loc camera si au descoperit ca frigul conserva hrana. Toate aceste informatii au ajuns la oameni pentru a le sustine evolutia.

Asa se spune ca a aparut educatia. Nu stim daca e adevarat, fiecare legenda are la baza un adevar.

 

Poate ca asa a aparut educatia, poate ca ea exista de cand omul a invatat sa vorbeasca datorita unei gene intalnite doar la el, nu putem spune.

Societatea a evoluat, la fel a facut si educatia. Inceputurile, cu manuale grele si pline de informatie, de balast necesar fixarii unei parti de educatia, vor fi inlocuite cu continuarea, manualele digitale. Totul evolueaza, omul a facut asta. Asta suntem noi, evolutie curata, suntem rezultatul unor schimbari de mediu.

Desi acestea sunt doar la inceput, inceputul este protejarea mediului . Trebuie sa avem grija ca incidente cu efecte asemeni eruptiei vulcanice din legenda sa nu se petreaca in natura. Este in natura noastra sa facem asta, insa trebuie sa ne depasim conditia cu ajutorul educatiei.

Cei de la Holcim Romania au o lectie pentru cei mici. Manualul lor digital, “Lecția Verde – Creează-ți mediul”, are 8 capitole si o introducere care trebuie sa ii invete pe cei mici despre cum a aparut Terra, despre apa, aer, pamant si despre cum sa aiba grija de natura.

1. Introducere

2.Capitolul 1: Cum s-a nascut Pamantul

3.Capitolul 2: Mediul Inconjurator

4.Capitolul 3: Factorii de mediu: lumina si caldura

5. Capitolul 4: Factorii de mediu: Apa

6. Capitolul 5: Factorii de mediu: Aerul

7. Capitolul 6: Factorii de mediu: Solul si subsolul

8. Capitolul 7: Lumea vie

9. Capitolul 8: Protectia mediului

Factorii de mediu: Apa

Factorii de mediu: Apa

Sistemul solar

Sistemul solar

Desi acesta este doar inceputul, trebuie incurajata initiativa.

Si in Romania se poate!

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Legenda educatiei&8221;

  • Asa pare, dar cand te gandesti cum arata manualele din Romania…Eu le-am vazut in ultimii ani, rupte, mazgalite, lipsa si tot asa…Macar ca idee este buna, nu spun ca trebuie bagata pe gat copiilor.

 1. Pingback: Educaţia, această traumă colectivă | DISCERNE

 2. Gabriel, scrii cu foarte mult entuziasm, dar atunci cand scrii despre legende, trebuie sa fii atent la niste mici detalii istorice, cum ar fi faptul ca „apocalipsa” nu avea in vremurile Vechiului Testament sensul pe care l-a capatat dupa ce a fost scrisa cartea Apocalipsei, adica in vremurile Noului Testament. In antichitate, ἀποκάλυψις apocálypsis, venea din ἀπό si καλύπτω si insemna des-coperire.
  Apoi, scrii despre „Zeul Soare” tot cu litere mari, ca si despre Dumnezeu. Esti cumva panteist, gnostic sau agnostic?

  • Am incerca sa scriu cat mai bine legenda. Legat de „Zeul Soare”, am incercat sa ii dau semnificatia avuta in antichitate. Eu sunt crestin si asta nu se va schimba.
   Voi retine sensul cuvantului „apocalipsa”, stiu cand a fost scrisa cartea Apocalipsei, insa ideea era ca aceasta legenda s-a transmis foarte mult si a fost adaptata la noile vremuri. Eu am scris din obisnuinta astfel deoarece sunt termeni folositi si intelesi de multa lume.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s