Viitorul educatiei

Alexander incercase multe combinatii, insa era aproape de data asta. Cauta aerul secolului 20 pe care sa il foloseasca in caz de urgenta. Nu mai ramasese mult pe Terra, iar aerul „poporului” era plin de noxe, oamenii incepand sa devina tot mai slabi si scunzi.

Ne aflam in secolul 25. Omul acestui viitor sumbru a ajuns la o inaltime maxima de 1,60 metri si o greutate de 60 de kilograme. Nu putem vorbi in aceasta categorie si de Proprietari, cei bogati care posedau cartierele din fiecare oras. In  orasul lui Alexander, existau doar doi proprietari: Silvanus Angst si Pete Garden. 

Pe Silvanus doar il vazuse in poze deoarece prefera sa stea pe proprietatile sale din Berceni. Auzise ca era un om excentric, insa aspectul il separa clar de restul populatiei. Pozitia sa sociala ii conferea acces nelimitat la aerul pur care il lasase sa se dezvolte normal. Avea 1,80 metri, bine facut si era cunoscut pentru discretia cu care conducea cartierul.

Pete Garden, in schimb, era deosebit. Nu acceptase niciodata sa profite de statutul de Proprietar, incercase mereu sa ajute oamenii. Alexander ii oferise mereu incercarile sale, Pete impartasindu-i pasiunea pentru obtinerea aerului. Desi era considerat un lucru imposibil, cei doi erau foarte aproape. Baiatul primise doze suplimentare de aer pe care le daduse familiei sale, corpul sau fiind deja adaptat noilor masuri.

Adaptarea nu era insa asa usoara. Fiecare om devenise un android, plamanii sai avand acum rezerve de aer in caz de urgenta care se umpleau in fiecare saptamana la Marea Respiratie, un moment de sarbatoare pentru fiecare locuitor al Eurasiei.

Cum se ajunsese la aceasta situatie? Poluarea excesiva a dus la un cantaclism natural: America de Nord, locuita in trecut de americani, era acum scufundata in Groapa Dezastrelor, Africa devenise un teren arid datorita secetelor prelungite, America de Sud si Australia fiind acum o parte a Antarcticii datorita schimbarii polilor Terrei. Europa si Asia s-au unit datorita unirii placilor tectonice de la Ziua P. Toate acestea au dus la o scadere masiva a populatiei. Desi s-a incercat reducerea populatiei prin razboaie si boli, natura a reusit sa faca toata treaba. 7 miliarde de oameni sunt acum un vis, pe Terra ramanand doar 10 milioane de suflete pe o planeta candva albastra, acum neagra.

Alexander fusese mereu atent la scoala. Desi multi nu mai aveau motive de a invata in situatia unei industrializari fortate care se baza pe forta bruta, existau profesori care se bucurau de succes. Reusise totusi sa invete mai mult decat prevedea materia „decimata” de schimbarile sociale, daduse peste fisierele uitate de Marea Cunoastere, gruparea guvernelor care se ocupa cu stocarea trecutului omenirii. Aici invatase Abstracta, arta de a patrunde in spatiul filotic. Ce sunt filotele? Sunt cele mai simple elemente ale materiei, ele alcatuiesc cu adevarat materia. Sufletul, sau ce intelegem noi ca suflet, este o simpla filota, el trebuie sa preia corpul primul. Intreg universul este un amalgam de filote infinite, care insa nu se intersecteaza niciodata. A incercat de multe ori sa patrunda in spatiul filotic pentru a realiza un aer mai pur, insa putea retine configuratia acestuia doar pentru o secunda, avand apoi nevoie de o zi intreaga pentru a-si reveni. Nu mai existau calculatoare care sa poata retine configuratia, deci metoda era momentan ineficienta

In urma cu doar 400 de ani in lume exista pace, insa acum pacea fusese adusa prin razboi. In Eurasia exista Panteonul, singura tara ramasa, o ramasita a democratiei trecutului de mult apus. Oamenii s-au ridicat la lupta pentru a schimba ordinea, insa Armada,soldatii conducerii, a reusit sa ii opreasca repede. Drept pedeapsa, Panteonul s-a impartit in doua zone: Zona de Aur in care stau proprietarii, cu aer purificat, o lume perfecta si Zona de Argint unde se afla restul populatiei. Diferentele devenisera evidente, insa nu putea face nimic. Putea doar incerca prin alchimia proprie sa obtina aer si sa spere la o salvare.

Si cand te gandesti ca putea fi evitat acest viitor. Omul a inceput sa uite de viata sa, sa o incredinteze tehnologiei si a uitat tot mai mult de ceea ce e fizic. A inceput sa evolueze, insa natura involua.

Alexander inca mai cauta aer curat, insa plamanii sai contin cele 10 porunci ale acestei noi lumi, o lume care respira pacatul poluarii.

Oare noi chiar dorim o astfel de lume? Dorim ca educatia sa formeze androizii unui nou viitor furat, ai unui prezent promis si distrus de trecut? Dorim sa fim o parte din trilogia „Jocurile Foamei”, sa ne ridicam la razboi impotriva noastra pentru lucruri neinsemnate? Dorim sa fim „Jucatorii de pe Titan” ai lui Philip K. Dick,care traiesc intr-o lume distrusa de om, sa populam universul, fiecare sa fie „Vorbitor in numele mortilor” asemeni lui Ender, sa vedem cum ne schimbam unii pe altii?

Nu acesta e scopul nostru. Noi trebuie sa TRAIM. Asta uitam, luam tehnologie si oferim la schimb TIMP. Distrugem natura, luam mediul si il punem in balanta cu evolutia…Insa mediul este mereu usor, nu are balastul pacatului poluarii care este transmis de evolutie. Trebuie ca „protejare” sa fie generalul ce comanda armata care apara natura, trebuie ca omul sa invete o lectie importanta.

Cei de la Holcim Romania au realizat un manual digital care ii invata pe elevi despre cum sa protejeze mediul, despre viata si cum a aparut Pamantul.

lectia-verde-2

Initiativa este demna de lauda. Acest manual digital are 8 capitole si o introducere:

1. Introducere

2.Capitolul 1: Cum s-a nascut Pamantul

3.Capitolul 2: Mediul Inconjurator

4.Capitolul 3: Factorii de mediu: lumina si caldura

5. Capitolul 4: Factorii de mediu: Apa

6. Capitolul 5: Factorii de mediu: Aerul

7. Capitolul 6: Factorii de mediu: Solul si subsolul

8. Capitolul 7: Lumea vie

9. Capitolul 8: Protectia mediului

Este exact lectia verde de care are nevoie Romania, tara noastra neavand o educatie prea buna la capitolul ecologie. Proiecte de reciclare demarate si ignorate de oameni, insa nu trebuie sa ne pierdem speranta intr-un viitor verde.

 

Photo_Apr_11_6_35_02_PM.480x480-75

 

Photo_Apr_11_6_36_25_PM.480x480-75

 

Lasati in urma balastul ignorantei si inaltati coloane de reciclare in fata poluarii, noi trebuie sa lasam mici soldati sa aprinda aceste focuri cu scanteia din sufletele lor, trebuie sa le aratam ca se poate. Ei sunt viitorul si doar ei ne pot salva viitorul.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Viitorul educatiei&8221;

 1. Din păcate, micii soldați nu citesc astfel de bloguri, ei caută jocuri și rețele de socializare neadecvate vârstei lor. Și nici comandanții lor nu citesc astfel de bloguri, ei caută can-can-uri și telenovele la TV. Cine să le mai aprindă scânteia? Dascălii care abia își duc traiul sau cei care au făcut averi de pe urma meditațiilor? CINE?

  • Soldatii au schimbat taberele si joaca table in timp ce cad bombe,comandantii fac pariuri pe ghete si uniforme, iar scanteia se joaca in apa…Ceva de genul. Dasclaii,cei care fac asta din placere, merita tot respectul pentru munca depusa. Pentru scanteie…exista lemne si pietre. 🙂

 2. Pingback: Educaţia, această traumă colectivă | DISCERNE

 3. Nu inteleg de ce ai inventat un cuvant – „filote”, de ce l-ai incarcat cu o semnificatie spirituala anticrestina, cand era un element care nu era vital situatiei tale?
  Premisa de la care pornesti in situatia descrisa e interesanta, dar ce-ar fi daca ai porni o poveste din situatia asta? – bineinteles, cu un final bine conturat. Ai incercat sa scrii SF?

  • Ideea de „filota”, asa cum am si scris, este din cartile lui Orson Scott Card si trebuia sa apara pentru a contura mai bine povestea, am incercat sa combin ideile din mai multe carti, nu incerc sa dau nicio semnificatie crestina sau anticrestina, am luat ideea asa cum e. Filotele ar reprezenta sufletele, daca o luam crestin. Nu am spus nimic despre locul in care se duc „filotele” dupa moarte si nici cine le-a facut.
   Nu am incercat sa scriu SF deoarece cred ca m-as pierde pe parcurs cu ideea, probabil ca voi incerca in viitor, dar nu ma vad ca scriitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s