Critica educatiei

Primul criteriu dupa care esti judecat de altii este educatia. Prima impresie iti catalogheaza sau nu educatie primita, aceasta fiind prima dovada a acuzarii la procesul ce iti judeca intreaga fiinta.

Educatia in Romania este intr-o situatie delicata. Interesul elevilor este in plin picaj, mai are putin si isi rupe un picior. Scoli nerenovate, manuale uzate „moral” si fizic si alte lucruri duc la un declin total al populatiei.

Tara noastra a pornit bine, insa a continuat mai slab si sfarseste prost. Daca am face un grafic al situatiei Romaniei, am putea spune ca incepem sa dam cu spatele.

In ziua de astazi se spune ca tinerii nu mai au motivatie cand vad arTRISTe, pitipoance si alte specimene cum se bucura de bani, celebritate, tot tacamul. Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza sunt doar cateva nume din istoria noastra. Sunt modelele noastre, dar pe care nimeni nu le urmeaza pe calea catre bine. Ei au luptat in ciuda barierelor puse in cale de alte mari puteri. Ei sunt adevaratii romani. Au luptat pentru NOI, pentru LIBERTATE, pentru ROMANI.

In ziua de astazi, nu le poti explica elevilor de Iorga, Titulescu, Brancoveanu, Brancusi, Eminescu daca in mintea lor sunt numai mezeluri si manele, bani si masini. Nu poti pune un orb sa iti descrie un tablou, nu ii poti cere unui surd sa comenteze o simfonie, nu ii poti cere unui om care nu simte sa simta. Nu putem educa o populatie care NU VREA sa fie educata.

Nu poti sa ajungi la elevi daca intre tine si ei sunt nori de tutun care genereaza ploi de alcool. Ei cred ca este „tare” sa isi faca zob organismul pentru a iesi in evidenta, cred ca e normal sa faca tot ce le pot pentru a fi unici. Unicitatea este buna cand are efecte pozitive. Nu esti „tare” daca fumezi, bei, lipsesti si iti iei heliu si hidrogen in cap(aere), esti degeaba. Esti o imitatie cu IQ negativ care nu are un scop in viata.

Profesorii sunt, dupa familie, cele mai importante persoane din viata noastra. In scoala putem gasi o a doua casa, o a doua familie, insa multi aleg sa fie orfani. Fug de cunostinte pentru ca uita de importanta lor.

Societatea noastra nu mai functioneaza. Valorile s-au intors impotriva celui care incearca sa respecte anumite reguli. Cel care incearca sa se remarce prin ceva pozitiv da de o armata, de o turma de oi care va face totul pentru a te scoate din peisaj. Tu esti soarele din tabloul vietii tale, nu lasa acesti nori sa te eclipseze, tu poti straluci prin ceea ce faci.

Societatea este de vina. In primul rand. Nu poti avea pretentii pentru o educatie „moderna” de la o tara care refuza sa lase in urma trecutul. Ce hot ii ofera victimei avantaje? Nu poti numi educatie rezultatul sistemului esuat datorita unui marinar care isi transforma echipajul intr-o banda de pirati care jefuiesc tara. Ei ne vor needucati pentru a ne controla mai usor. Se doreste o prostire a omenirii peste tot, EI vor ca tu sa nu poti riposta atunci cand ajung sa iti conduca intreaga viata.

Deja au reusit. Viata ta depinde de ceea ce face vecinul, de drama vreunei pseudo-vedete de la televizor, de scandaluri politice si de ceea ce sa imbraci in club ca sa nu te ia in ras turma ta. Multi nu mai au viata, sunt produse ale unei societati bolnave. Sunt purtatori de nepasare care transmit aceasta boala catre lume. Multi dispar, putini raman. Aceasta nepasare ii acapareaza pe multi.

Romania este recunoscuta la multe concursuri internationale pentru inventatorii sai. Ce fac acestia? Pleaca. Este trist, dar mai bine pleci catre necunoscut decat sa fii atacat constant. Nu poti fi unic daca accepti ca altii sa te calce in picoare, nu poti sta chirias in tara ta.

Este trist, dar asta suntem. Vom ajunge niste nomazi, noi vom fi in inferioritate. Tot mai multi pleaca, putini raman, iar acestia sunt acaparati de alte popoare pana ce ajungem sa ramanem fara drepturi in legea noastra, fara casa in orasul nostru, fara viata in tara noastra.

Profesorul se zbate in fiecare clipa pentru a cladi noi caractere, pentru a forma noi oameni. Incearca sa inarmeze noi soldati pentru razboiul existentei, insa multi soldati au dezertat. Au fost atrasi de cealalta tabara care le promite ceea ce vor fara sa parcurga educatia. Aceasta ignoranta este ca Diavolul care l-a facut pe om sa incalce cuvantul Domnului, il abate de elev de la calea sa catre lumina cunoastrerii.

Deoarece romanul este mare fotbalist si a invatat preluarea, a preluat si ideea de tehnologie. Mare parte din tehnologie nu a avut problema impunerii pe piata dominata de romanul mare amator de ce e nou, insa apar si idei care nu prea merg. Occidentul a adoptat cartile in format electronic, si noi trebuie. Insa aici apar probleme pe care multi le-au sesizat.

Pe ce se doreste „vizionarea” acestor carti? Este o idee buna, dar care „nu are fata” de Romania, nu pare aplicabila in societatea descrisa mai sus. Sa o luam logic: prima solutie si cam singura e fabricarea unor tablete special pentru asta. Tu, ca guvern, nu ai bani sa platesti bine profesorii,invatatorii si educatorii si vrei sa demarezi un astfel de proiect? Bine, sa presupunem ca reusesti sa nu deranjezi asa rau bugetul cu ideea. Presupunem si ca tabletele ajung la toti. De unde poti sti tu, ministru in Bucuresti, ca in Gogosari(e localitate, cautati pe harta) nu ii este furat unui elev tableta. El ce face? Sta fara educatie pentru ca tu ai uitat pe cine incerci sa educi? Normal ar fi sa incepi la nivel mic pentru a educa bine o parte din populatie care sa ofere un exemplu bun celorlalti. O Romanie mai buna ar fi mai deschisa catre astfel de lucruri. Raul ne inchide intr-un con de umbra in fata unui viitor luminos.

Totul trebuie sa inceapa dintr-un punct asemeni Universului. Cei de la Holcim Romania s-au gandit sa ofere un manual digital tuturor elevilor. Este un prim pas pe o cale plina de posibilitati, insa aceste posibilitati sunt nule daca nu reusim sa protejam natura . Trebuie sa ii invatam o lectie importanta: sa protejeze mediul, fara acesta noi nu am mai exista. Trebuie sa avem grija sa avem o casa pentru a o renova, trebuie sa avem un viitor pentru a visa la mai bine, trebuie sa existe ceva pentru a putea spera la acel ceva.

Sunt in tara noastra oameni care merita ascultati in fiecare clipa. Asa cum spunea „Cel mai mare maestru de ceremonii funerare” : „condamnati in lagare de concentrare a atentiei”, asta trebuie sa fie viitoarea generatie. Trebuie sa invete adevaratele valori: nadejdea, dragostea si credinta. Asta e problema, valorile au devenit negative in ecuatia vietii noastre. Nimeni nu mai vrea sa gaseasca solutii, toti calculeaza necunoscutele situatiilor intalnite, insa nimeni nu doreste sa primeasca punctajul maxim pentru matematica vietii. Multi uita ca nota de la examenul final al existentei este cea mai importanta, fara aceasta nu vom putea invata scoala cu vietii.

Trebuie sa ne remarcam, sa fim in permanenta noi. Nu vom fi repetenti, ne vom castiga notele cu cuvinte de duh, vorbe din suflet si multa munca.

Invata pentru a trai, traieste pentru a invata. Viata este o lectie pe care trebuie sa o stim.

_____________________________________________________________

Textul de mai sus contine adevar al societatii noaste. Sa fie clar: e vina noastra pentru TOT. Noi suntem de vina ca in scoli e plin de fumatori „profesionisti”, noi suntem de vina ca oameni „naivi” au inlocuit apa cu berea,vinul si,in general, alcoolul. Noi suntem de vina ca oameni necopti traiesc fara o cultura generala de cunostinte care sa le hraneasca mintea.

Noi acceptam ceea ce ni se ofera. Guvernul ne ofera definitia lui pentru educatie, doreste o indobitocire a populatiei, noi acceptam sa devenim o turma si acceptam sa fim o parte. Trebuie sa aratam ca suntem NOI, mereu mai noi decat inainte. Nu trebuie sa permitem acestei tentative sa reuseasca, trebuie sa aratam ca educatia va invinge.

E trist ceea ce se intampla. Nu trebuie sa uitam ca suntem judecati pentru aceste lucruri, toti suntem de vina pentru ca nu luptam in transee cu educatia pentru a castiga noi cunostinte, trebuie sa luptam intre noi pentru a-i educa. Probabil ca singura cale de educare va fi arma cuvintelor care sa trimita gloante verbale in capete goale pentru a le umple cu cunostinte.

Putem spera la un viitor frumos, dar nu facem nimic.  „Respecta si vei fi respectat” nu mai este valabil, „fa si vei primi” poate va functiona ca antivirus in sistemul educatiei, poate ne va scapa de acesti virusi care distrug viitoarele generatii.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Critica educatiei&8221;

 1. Pingback: Educaţia, această traumă colectivă | DISCERNE

 2. Primul criteriu dupa care esti judecat de ceilalti nu este educatia. Pana sa ajunga cineva sa isi dea seama cat de educat esti, ia in considerare vocea – factorul nr. 1 in persuasiune si aspectul fizic – mai ales cum esti imbracat. Apoi, in campul muncii, primul criteriu dupa care poti fi judecat nu este educatia, ci cati bani poti sa produci pentru un angajator.
  Nu „Scoli nerenovate, manuale uzate “moral” si fizic si alte lucruri duc la un declin total al populatiei.”, ci factori precum suprafata locativa pe cap de locuitor: http://www.riscograma.ro/3587/de-ce-se-prabu%C8%99e%C8%99te-popula%C8%9Bia-romaniei/, sistemul de contributii sociale la stat si mai ales pentru asigurari de sanatate, care produce un dezechilibru intre taxele care se platesc de catre populatia activa si necesitatile populatiei inactive.
  Sc rii ca „Valorile s-au intors impotriva celui care incearca sa respecte anumite reguli.” – eu iti propun sa citesti de aici http://discerne.wordpress.com/2011/09/07/principiul-necesitatii-si-al-prioritatii-partea-iii/ ce inseamna valorile ca terme de specialitate.
  „Nu poti avea pretentii pentru o educatie “moderna” de la o tara care refuza sa lase in urma trecutul. „- ba da, daca ii cunosti pe romani si psihologia lor, stii ca sunt foarte orientati spre nou si spre tehnologie, chiar daca un picior e inca in comunism. Iti recomand sa citesti asta http://filme-carti.ro/carti/psihologia-poporului-roman-de-constantin-radulescu-motru-23156/ ;
  „diavolul” se scrie cu d mic – afara poate de cazul in care esti satanist;
  o alta idee: inainte de a scrie articole noi, mai citeste-le o data pe cele vechi si corecteaza-le putin – e o greseala pe care ei eu o fac, si pt care sunt foarte aspru criticat.
  Iti scriu toate astea aici, pentru ca nu am gasit vreo adresa de contact. Sper sa intelegi argumentele mele si sa folosesti ce ti-am scris ca sa iti imbunatatesti stilul si sa nu mi-o iei in nume de rau. Nu e o rusine sa nu stii despre anumite lucruri, e o rusine sa scrii despre ele pretinzand ca le cunosti cand de fapt nu ai habar.

  • Nu o iau in nume de rau, apreciez critica, fiecare are o parere si avem dreptul de a ne exprima parerea. Daca ultimele randuri sunt despre mine, eu nu ma declar invatat, niciun om nu este vreodata invatat,deoarece inca invata in viata, si eu fac asta. Imi exprim doar parerea despe un lucru, despre ceea ce vad, scriu din punctul meui de vedere.
   Legat de diavol, eu stiam ca ambele divinitati trebuie scrise cu litera mare, nu sunt satanist. Am fost crescut crestin si am ramas crestin.
   Prin acel criteriu, eu m-am referit la situatii in care nu vorbiti direct, fata in fata, stiu ca prima oara esti judecat dupa haine de altii, eu nu o fac.
   Prin lasarea in urma a trecutului m-am referit la altceva: populatia tanara se orienteaza clar spre viitor, a acceptat tehnologia, insa exista multi parinti care au ramas in urma si asta ii poate impiedica pe copiii lor sa evolueze asa cum doresc ei. In loc sa lucreze in domeniul informaticii, e posibil sa ajunga inginer sau profesor deoarece asa l-a indrumat parintele. Exista garantat cazuri si cred ca sunt datorate faptului ca acei parinti realizeaza ca nu mai pot ajunge la nivelul stabilit de societate.
   O sa incerc sa retin aceste lucruri. Oricum, ce postez aici sunt doar pareri personale.

   • Ma bucur ca esti deschis la feed-back. Explici mai bine in comentariile tale decat o faci in articolele tale. Iti zic sigur, ai talent – incearca inainte sa publici un articol sa iti faci o structura a argumentatiei pe hartie si pentru fiecare idee sa faci propozitii mai scurte si sa dai mai multe argumente. Tu vrei sa exprimi multe idei frumoase si comunicarea mesajului se impiedica in limbaj. Uneori, mai putin inseamna mai mult. Gandeste-te si ca daca scrii 5 articole slabe si unul bun, nu vei capata credibilitate pentru ca ai scris 6, ci vei pierde credibilitate pentru ca ai scris 5 articole slabe.

   • Eu scriu, in acele momente, strict pentru concurs. Dupa ce am participat cateva luni la concursuri, am ajuns la doua concluzii:
    1. „Clientul” va aprecia mai mult daca in articol vei baga si din continutul de pe site-ul sau.
    2. Mult scris, multe sanse. Daca nu vrei sa bagi mult continut si vrei ca articolul sa fie original, trebuie scris cat mai mult. Tableta de la campania Danone am castigat-o cu 4 articole, in timp ce alta persoana a castigat cu un singur articol. Eu am scris cat mai original, dar a contat probabil si ca am scris de mai multe ori.
    O sa incerc sa fiu mai atent la exprimari si la limbaj. Sunt deschis la feed-back deoarece sunt abia la inceput si voi tine cont de fiecare sfat pentru a ma perfectiona.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s