Educatia ne face oameni

Educatia este primul lucru care ne diferentiaza de animale. Noi folosim educatia pentru a evolua, pentru a marca acest proces. Fiecare lectie invatata ne aduce mai aproape de examenul final, examenul care ne permite intrarea in lumea celor invatati.

Educatia ne face oameni. Fiecare cuvant pe care il luam ne completeaza pentru a ajunge oameni, fiecare litera se alatura la propozitia care ne defineste, fiecare sunet se imbina in cantecul sufletului nostru. Educatia este primul element din reactia chimica la temperatura corpului, descompunandu-se in persoana noastra si informatie. Noi suntem informatie vie, fiecare actiune a noastra se transforma in noi date pe care le stocam in memoria noastra. Fiecare cuvant rostit decodifica texte ale unei civilizatii antice, ducandu-ne mai aproape de perfectiune.

Educatia este puntea dintre noi si viitorul nostru, ne leaga de trecut prin prezent, lasandu-ne in acelasi timp liberi sa decidem. Ne ofera posibilitatea de a discerne intre bine si rau, intre alb si negru. Dualitatea e fireasca, insa educatia este criteriul care ne ajuta sa alegem corect. Nu exista mereu o alegere corecta deoarece fiecare actiune poate afecta o anumita persoana, insa incercam mereu sa alegem corect pentru noi. Trebuie sa fim corecti macar cu noi insine, iar educatia ne permite sa facem asta.

Educatia este criteriul dupa care esti judecat. Este primul lucru care ne ofera o „eticheta” in societate, trebuie sa incercam mereu sa invatam tot mai mult pentru a ne scrie cat mai frumos numele pe o eticheta care sa ne descrie, trebuie sa reusim sa trecem peste prejudecati pentru a putea folosi educatia.

Scoala vietii ne ofera educatie alternativa, fiecare are in vene curent alternativ care se alimenteaza de la centrala educatiei, scoala, pentru a pune in functiune cea mai complexa masinarie: mintea omului.
Toata viata invatam pentru a obtine educatia. Este harul pe care fiecare il poseda, o resursa infinita care ofera energie omului.
Ce este educatia pana la urma?
Nu se poate da o definitie batuta-n cuie, dictionarul vietii noastre fiind o parte a educatie. Noi nu putem explica exact cine sau ce este Dumnezeu, deci dictionarul nostru nu poate defini educatia.
Educatia este un complex semantic in lucreaza cuvinte, un complex care ne ofera cuvintele cautate. Educatia este complexa.
Scoala ne invata despre descoperiri ale unor panteoane inchinate unor zei uitati de timp. Noi suntem arheologii care dezgroapa comorile constand in date care dateaza de pe vremea unei civilizatii care isi educa intreaga viata.
Noi, in calitate de oameni, trebuie sa protejam natura. Se incearca in permanenta invatarea viitoarelor generatii pentru a exista inca o speranta pentru noi. Incercam sa luam educatia si sa o dam mai departe, este o boala care se raspandeste pe cale intelectuala.
Viitorul nu este prea roz pentru societatea noastra. Curcubeul de pe cer, semnul pactului dintre Dumnezeu si omul afectat de potop, a ajuns sa reflecte poluarea in apele Terrei. Viitorul va fi roz doar daca vom incerca noi sa il schimbam.
Trebuie ca educatia viitorului sa fie scrisa cu multa munca si interes, trebuie sa luam un stilou plin cu pasiune, o coala alba pentru un nou inceput si sa punem in legaturi eterne cuvinte care ne vor forma. Noi suntem sume de cuvinte formate prin diferenta dintre noi si animale, inmultindu-se in fiecare clipa si impartindu-ne in parti distincte ale personalitatii noastre care vor ajunge sa se raspandeasca, lasand in urma noastra o calitate.
Viitorul trebuie sa cuprinda o imbinare intre tehnologie si educatie. Primul pas este facut de Holcim Romania. Aceasta companie a realizat un manual digital care trebuie sa faca primul pas pe calea catre educatie pentru elevii care invata cum sa protejeze mediul .
Viitorul trebuie sa fie lectia din care vom da examen la materia existenta, examen pe care nu putem sa il picam. Trebuie sa invatam fiecare lectie pe care viata ne-o ofera. In momentul in care vom intelege ca traiul nostru nu se rezuma la lucrurile lumesti, vom putea avea viata dorita.
Anunțuri

9 gânduri despre &8222;Educatia ne face oameni&8221;

 1. Pingback: Educaţia, această traumă colectivă | DISCERNE

 2. Chiar daca nu sunt de acord, respect necesitatea de a-ti exprima dezacordul cu privire la crestinism – poate ca nu ai beneficiat de un profesor de religie care sa iti explice unele lucruri, dar vrei te rog sa imi explici si mie logica din proprozitia: ” Noi nu putem explica exact cine sau ce este Dumnezeu, deci dictionarul nostru nu poate defini educatia.”? Nu te grabi, stiu ca studiezi logica abia in toamna (sau asa ar trebui, sper).

  • Am invatat religia in scoala si am incercat sa inteleg cat mai mult. Logica este urmatoarea: noi nu stim cu adevarat CE sau CINE este Dumnezeu. Il definim de multe ori ca reprezentand binele, ca fiind o „forta” care a facut totul. La asta ma refer, nu stim exact. Nu putem cunoaste totul deoarece doar Dumnezeu cunoaste totul, asta din cate imi amintesc eu.
   Tot ceea ce scriu este din punctul meu de vedere. Daca gresesc, incerc sa vad unde gresesc si sa nu mai repet aceasta greseala.
   P.S. Nu contrazic crestinismul, eu sunt un crestin si incerc sa vad in crestinism bine, dragoste si nadejde.

   • pozitia pe care ai definit-o este una agnostica („noi nu stim cu adevarat CE sau CINE este Dumnezeu”), nu poti sutine ca esti crestin si sa scrii pe blog idei cum scrii tu, in care contrazici de-a dreptul crestinismul (filote, bani in Eden, diavol cu „d” mare, etc.)

   • Edenul a fost folosit acolo cu sensul de inceputul lumii, filotele si „diavolul” le-am explicat. Eu, personal, nu vad in crestinism partea de slujbe, de Dumnezeu si Iisus, adica nu exact ceea ce defineste,in general, crestinismul, vad bunatatea, dragostea si nadejdea, asa cum am mai spus. Incerc sa ma ghidez in viata cu ajutorul acestora, sunt pareri personale. Daca pare ca eu contrazic crestinismul, atunci voi incerca sa nu o mai fac. Oricum, nu cred ca Dumnezeu nu ar primi in Rai un om daca el ar contrazice crestinsimul, dar ar face fapte bune. E un exemplu care trebuie gandit, adica sunt greseli pe care le facem in viata, trebuie sa avem grija doar sa nu le repetam.

   • Iisus Hristos a spus: „Eu sunt Adevarul, Calea si Viata”, nu a spus: „stabiliti-va voi ce adevar va convine si poate ne vedem in rai”.

   • Nu m-am referit la asta, ma refer ca religia pana la urma se rezuma la bunatate, la dragoste, la fapte bune, nu la credinta propriu-zisa intr-o divinitate.

 3. Tu consideri ca „Educatia este un complex semantic in lucreaza cuvinte, un complex care ne ofera cuvintele cautate. Educatia este complexa.”. Eu consider ca sensul cuvintelor il gasesti in dictionar. Te sfatuiesc sa il cauti, atunci cand nu stii despre ce vorbesti si mai ales inainte de a inventa cuvinte noi.

  • Daca am gresit cu ceva, vina mea. Ideea s-a bazat mai mult pe folosirea cuvantului „complex”, incerc sa invat in fiecare clipa. O sa tin cont de asta si o sa am grija la exprimari pentru ca acestea sa fie corecte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s