Cum se face iaurtul Danone

Sunt multi oameni in lume care prefera sa isi faca in casa diferite produse din alimentatie cum ar fi painea, iaurtul si prajituri din motive economice, dar principala cauza este ideea ca in comert gasesti mai multe chimicale decat suporta Mendeleev. Este adevarat ca in magazine nu gasesti tocmai sanatate curata si ca nu poti spune cu certitudine ca daca elimini fast-food-ul, gustarile si sucurile ai scapat de grasimi si alte balarii. Unul din produsele blamate este iaurtul.

Iaurtul, daca o luam teoretic, este un produs lactat. Cei de la Danone pentru a arata ca le pasa si pentru a infirma aceste teorii bazate pe prafuri, nu vorbesc de droguri, au decis sa lanseze o provocare: 9 bloggeri care vor scrie despre Drumul Laptelui vor avea ocazia de a vedea pe viu cum se face iaurtul Danone.

Inainte de a trece la postare dupa introducere, voi pune o intrebare logica: sa zicem ca oamenii aia produc niste chimicale in stare pura, niste produse facute din praf. Credeti ca, de ochii lumii care si asa nu prea citeste despre asa ceva, ei ar da banii pe aparatura, ar cumpara lapte si ar demara un diiiiitamai procesul de fabricare pentru a convinge 9 oameni si indirect alti oameni ca ei fac produse sanatoase?Si asa, cum am mai spus, nu cred ca se intereseaza lumea de asa ceva. Eu personal mananc iaurturi de la Danone si nu simt cum are loc fisiunea nucleara in gura mea si cum reactioneaza chimic iaurtul cu acidul gastric.

Sa continuam. Bloggerul are de ales intre 3 pozitii:fermier, transportator, controlor de calitate. Eu, personal, as alege ce-a dea treia ocupatie. As fi controlor de calitatea.

De ce as alege asta? Toata viata incercam sa controlam deciziile noastre pentru a oferi un final cat mai fericit, sa terminam cu happy end ca la filme. Incercam sa ne perfectionam, controlam tot ceea ce face: respiram asa, vorbim asa, mergem asa pentru a controla directia vietii noastre: cautam calitatea unei societati in continua schimbare.

Incercam sa ne impunem, sa preluam controlul pentru a arata ca nu suntem doar un gram de aur in mare. Incercam totul pentru a ajunge la ceea ce dorim.

Avem ingineri ce prelucreaza produsele pana le ofera calitatile dorite. Cautam de la cei din jur calitati care ne ajuta sau care ne plac. Totul se invarte in jurul controlului si calitatii.

De cand merge la gradinita, copilul stie ca laptele vine de la vacuta. Fie ca bea chiar un pahar de lapte sau mananca un iaurt,el se bucura de fiecare moment. Totul il atrage, chiar si un rumegator dublu cat el.

Omul este probabil cea mai interesanta fiinta. Suntem singurele „creaturi”(evit repetitia cu ce urmeaza) care se hranesc cu laptele altor mamifere. Exista mitul conform caruia din lapte luam calciu, desi din acel calciu se fixeaza putin in oase. Desi s-a demonstrat ca poate produce cancer(nu fac publicitate negativa produselor lactate, nu am dovedit eu si nu pot confirma, e oricum o nebunie cu teoriile astea), noi nu cred ca vom renunta prea curand la lapte. A intrat in alimentatia noastra si ar fi nevoie de un alt aliment care sa il inlocuiasca, lucru imposibil.

Ca sa revin pe firul controlului, as vrea sa fiu controlor al calitatii in Drumul Laptelui pentru ca incercam mereu sa oferim tot ce e mai bun. Fie ca suntem in ipostaza producatorului care isi vinde produsul, fie ca suntem in ipostaza in care trebuie sa ne sprijinim un prieten, dam tot ce avem mai bun pentru ca asta ne ofera un sentiment placut. Eu nu am tangente cu agricultura sau cu sectorul alimentar, dar acesti oameni merita tot respectul. Conform site-ului Danone, acestia iau laptele de la 55 de ferme, deci avem certitudinea ca nu introducem in organism orice lapte, plus ca se ofera oportunitate de munca. Desi numarul s-a ridicat in 2012 la doar peste 700 de persoane, fiecare viata este nepretuita.

Eu nu imi pot imagina o societate fara aceste companii. Am devenit prea dependenti de anumite lucruri, unul dintre acestea fiind lapte, care,desi este bazat pe lucruri auzite, a ocupat un loc important. Asemeni lui, si Danone ocupa un loc important in frigiderele romanilor.

Ca sa revin la teoriile conspiratiei prafului: Danone exista din 1999. In acesti aproape 12 ani, nu se gaseau niste indivizi hotarati care sa stearga cu ei pe jos prin tribunale si sa le scoata produsele din comert daca erau asa nocive? E adevarat, nu scrie pe ele SANATATE 100%, dar ai certitudinea ca este un produs bun.

Daca pot fi criticati din punct de vedere al produselor pe aceleasi idei care stau la baza laptelui ca aliment(adica nedovedite, eu pana nu vad cum ia praful si scoate iaurtu` nu va inteleg teoria…poate o iau eu prea mot-a-mot acum, dar ideea e aceeasi), compania se implica in imbunatatirea procesului de colectare a laptelui si dezvoltarea fermelor prin programul „Spre Vest”. Trebuie sa retinem ca inainte de Ceasca si regimul comunist eram considerati „Granarul Europei” daca nu ma insel. Acest titlu l-am primit pentru munca. Cei de la Danone au muncit mult pentru a oferii produsele actuale. Desi putem critica ideea concursurilor si a altor lucruri, aia e partea de marketing si publicitate care nu are legatura cu laptele.

Ca o incheiere, ne aflam in Calea Lactee(Calea Laptelui), deci trebuie ca noi sa consideram Drumul Laptelui drumul muncii noastre care trebuie sa ne faca mandrii. Suntem romani si trebuie sa aratam ceva, dar intai trebuie sa ne-o aratam noua. Trebuie sa sustinem astfel de initiative.

Semnat, controlorul de calitate nedeclarat.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Cum se face iaurtul Danone&8221;

  1. Pingback: Castigatori campanie #cumsefaceiaurtulDanone

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s