Despre copaci si poluare

Am mai scris si inainte despre copaci.

„Oare copacii au o constinta proprie? Un ego si un alter-ego, oare copacii sunt alter-ego-ul nostru tacut ce ne leaga printr-o legatura astrala de natura intr-o simbioza perfecta intre ADN si fotosinteza in care noi ne intregim?

Nu putem sti deoarece in fiecare moment ne schilodim EUL prin poluare. Ne ranim fizic si psihic. Respiram tumori ce ne-au acaparat binele. Avem nevoie de un leac, un leac ce este in noi. Este reciclarea. In viata, ne reciclam globulele rosii pentru a supravietuii. Avem nevoie de globule in rosul constiintei pentru a recicla poluarea si a o transforma in materie noua ce ne va innoi viitorul.”

Am vazut astazi la televizor o idee buna legata de copaci. Un grup de tineri parlamentari a propus plantarea unui copac la fiecare nou nascut, idee ce se poate aplica in orasele cu o populatie mai mare de 15000 de locuitori. Ideea este una buna, simpla si s-a spus ca pentru un copac trebuie sa platim aproximativ 2 lei.
Cam cat costa un bec? 1-2 lei, deci ar corespunde un copac fiecarui bec ars aruncat aiurea.
De ce sa plantam copacii? Deoarece:

Vegetaţia absoarbe poluanţii (naturali şi antropici) din mediu jucând un rol important în “curăţarea” atmosferei. Cercetătorii au arătat că plantele foioase absorb aproximativ cu o treime mai mult din poluanţii ai aerului decât s-a crezut anterior. În ceea ce priveşte compuşii organici volatili (COV) care se pot lega de particulele solide din atmosferă formând aerosoli cu efecte negative asupra sănătăţii, s-a constat că plantele foioase absorb de 4 ori mai mulţi compuşi organici volatili. Reţinerea COV se desfăşoară cu viteză foarte mare în special în pădurile dense, iar 97% din absorbţia acestora s-a observat în coronamentul pădurii. Absorbţia COV se consideră ca făcând parte din ciclu metabolic al copacilor. Pentru a metaboliza aceşti compuşi plantele secretă o cantitate mult mai mare de enzime care să transforme COV în compuşi mai puţin toxici. În acelaşi timp plantele atrag o cantitate mai mare de COV care pot fi metabolizaţi de enzime. Rezultatele cercetărilor au arătat că plantele îşi pot modifica metabolismul şi creşte capacitatea de reţinere a compuşilor din atmosferă ca un răspuns la diferite tipuri de factori de stres. Acest proces metabolic complex din cadrul plantelor are un efect secundar asupra “curăţării atmosferei”.

Aceasta informatie am gasit-o pe internet si am folosit-o deoarece nu doream sa ofer un motiv incomplet.

Un arbore de fag, de 25 m înălţime şi cu diametrul coroanei de 15 m, produce într-o oră 1,7 kg de oxigen, ceea ce reprezintă necesarul de oxigen al unui om pentru 3 zile.

Cu fiecare copac taiat ne atacam viata. Populatia Terrei creste, padurile scad. Trebuie sa plantam copaci pentru a le permite viitoarelor generatii sa se bucure de un aer curat.

O fabrica de hartie, pe langa faptul ca foloseste copacii pentru obtinerea hartiei, polueaza la fel de mult ca un oras de 15-20 de mii de locuitori.

_____________________________________________________________________________________________

Profesoara le arata elevilor o poza cu un stejar. Apartinea regnului disparut al copacilor. Era o amintire a trecutului omenirii.

-Stejarul este versiunea naturii pentru generatoarele de aer din zilele noastre. Acestia absorbeau dioxidul de carbon din aer si produceau oxigen. La umbra lor oamenii gaseau adapost in zilele toride si o foloseau pentru mobila, hartie si alte lucruri casnice.

-Dar ce s-a intamplat cu copacii?

-Candva, planeta era plina de copaci. Acestia erau cu zecile si sutele in paduri, erau plamanii Terrei, insa evolutia industriei si dezvoltarea tehnologica a omului a solicitat mai mult spatiu, mai mult lemn pentru mobilier, hartie, combustibil. Omul taia cu ajutorul utilajelor hectare intregi de padure, insa nu planta nimic. Natura nu a mai putut face fata si a cedat, lasandu-i pe oameni fara aerul necesar. Concentratia de oxigen a scazut tot mai mult, iar omul a trebuit sa apeleze la tehnologia ce l-a distrus pentru a avea aer. Si-a construit zonele de viata in care traim si noi pentru a avea sub control concentratia de oxigen, azot si dioxid de carbon.

-Mai exista copaci?

-Da, insa doar unul din fiecare. Stejarul este expus la Muzeul Istoriei din Paris si vom organiza peste doua saptamani o excursie acolo pentru ca voi sa vedeti o bucata din istoria omenirii.

-Care a fost una din cauzele disparitiei padurilor?

-Una din cauze este ca oamenii nu au recliclat becurile arse. Acestea au ajuns peste tot in natura si mercurul,sticla si praful fluorescent au intrat in sol si au afectat radacinile si insasi copacii. Fotosinteza nu mai era o solutie, energia solara se irosea, iar poluarea era tot mai puternica datorita cantitatilor tot mai mari de dioxid de carbon ce ajungeau in atmosfera. Daca oamenii ar fi reciclat…Dar asta este alta discutie, sa revenim la ora de fizica.

_____________________________________________________________________________________________

Nu cred ca vrem ca viitoarele generatii sa se gandeasca la copaci ca la niste vise imposibil de realizat. Putem sa ajutam la existenta plamanilor nostri externi recicland becurile arse. Ma adresez urmatoarelor companii din orasul Corabia:

1.Primaria Corabia

2. Zahar Corabia SA

3. Conan Strong SRL

4.Corpres SA

5.Stramela SRL

6.Penny Romania*

Acestea sunt doar cateva, eu ma adresez direct tuturor firmelor din Corabia, a caror lista poate fi gasita aici.

De ce ma adresez firmelor, companiilor si altor institutii? Pentru ca acestea le pot cere celor de la Recolamp sa trimita un container pentru reciclarea becurilor. Costul acestei cereri este 0(zero), deci exista doar beneficii.

Reciclati pentru un viitor mai curat.

*Am adaugat mai tarziu, sper sa nu fie probleme.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Despre copaci si poluare&8221;

  1. Pingback: Castigatori campanie Recolamp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s