Liviu Alexa si creatia sa

Aici  gasiti volumul de poezii al lui Liviu Alexa, un tanar jurnalist clujean. A muncit la el cam 10 ani, deci timpul s-a pus frumos pe hartie.

Cuvintele sunt neobisnuite pentru astfel de creatii(cel putin pentru mine au fost la inceput),insa sunt copii ce poseda obuze mai puternice decat aceste gloante verbale(ce imi plac mie metaforele).

Acest text(ma refer la al meu) nu ar trebui sa contina metafore cu miez de fulg, epitete pufoase sau personificari usoare ce aluneca pe apa lexica, varsandu-se prin delta semantica in marea verbala. Aici este vorba despre Liviu Alexa si creatia sa.

Teologic, Dumnezeu a creeat lumea, Dumnezeu este Cuvantul, deci Cuvantul a creeat lumea. Liviu ALexa si-a intrupat sentimentele in persoana cuvintelor, realizand o lume tangenta la a noastra. Omul, din cele mai vechi timpuri, si-a turnat materia sufletului intr-o forma de poet, realizand un invelis pentru propriile simtiri.

Ce este pana la urma dragostea? Ii poti da definitii mai siropoase ca blatul unui tort ca fiind hrana sufletului sau un lucru vital pentru existenta noastra. O poti considera rezultatul sinapselor neuronale care transmit mediatorul chimic catre fanta sinaptica a sufletului sau o legatura dincolo de perceptia noastra intre doua suflete(spun dincolo de perceptie pentru ca nici acum nu se poate da o definite precisa, nici nu cred ca se va da).

Religios, este motivul pentru care existam. Pentru ca Tatal ne-a creeat din dragoste infinita, dragoste cu care ne asteapta pe drumul sau ca pe niste alergatori la maraton carora trebuie sa le dea credinta in stare lichida pentru a elimina la nivelul glandelor sudoripare spirituale tot ceea ce ne indeparteaza de El.

Dragostea se afla in prima linie a razboiului sufletesc, luptand asemeni Celor 300 la Termopile pentru a ne apara bucuria.

„Unii traiesc ca sa iubeasca/Cunosc fete care iubesc ca sa traiasca,/Dualitatea e fireasca,/Totusi omul mileniului 3 nu vrea s-o recunoasca” L Doc. Aceste versuri se potrivesc perfect temei abordate in acele poezii.

Sa sarim peste introducere, cuprins si sfarsit, sa lasam in urma sabloanele pentru creatii ce ies din tipar asemeni unor ziare. Trecand peste haine, piele, tesuturi, muschi, articulatii, simturi, oase, capilare, artere si celule, ajugem la noi. Intram timizi in casa sufletului nostru, cu podea si ferestre de eu,tu, el sau ea.

Inca de la coperta dubla te astepti la ceva deosebit: „prima copertă e agresivă și superficială, așa cum e de multe ori dragostea în aceste timpuri; a doua coperta e stranie și specială, asa cum vede Liviu, de fapt, iubirea.”

Poeziile surprind perfect societatea actuala, bazata pe materialism si pe propria persoana. Totul se rezuma la avantaje, aceasta stare fiind datorata evolutiei puternice a tehnologiei care s-a imprimat pe hartia mintii noastre(ma simt la acest capitol) deoarece uitam ca s-a trait fara aceasta nebuloasa tehnica. Lumea a plecat de la dragoste si s-a abatut de la drum, pierzandu-si harta destinului. Ca intr-o legenenda, Liviu Alexa incearca sa citeasca din Istorii evolutia noastra in aceste vremuri, in care ne pierdem pe noi, ne inlocuim carnea cu informatie, probabil un rezultat al viitoarei evolutii in Homo Nefarius in maxim 100-200 de ani.

„Dragoste in vremea SMS-urilor” surprinde traiul nostru laic in care lumea a ajuns sa se bazeze pe termenul „laic”(aluzie la folosirea din randul de mai sus, aici avand sensul de like in forma de engleza baltita), in care lumea s-a mutat pe internet, uitand ca oricand marea aia de prieteni inchipuiti si informatii poate sa dispara cu o furtuna solara. Si textul asta e tot pe internet, dar ideea vine.

Per total, volumul lui Liviu Alexa este perfect pentru pasionatii acestui gen, eu nenumarandu-ma printre acestia. Este plina de metafore impresionante, dar repet, eu nu sunt amator de asa ceva. M-as vedea mai bine in ipostaza unui scriitor de SF decat poet, insa, lasand la o parte „incompatibilitatea” dintre mine si acest gen, Liviu Alexa ramane un mic misionar al poeziei,raspandind-o si resuscitand-o din somnul aproape etern datorat indoctrinarii care atrage omul catre ce se vede, nu catre ce se poate citi, ce transmite un sentiment. In tara asta sunt multi care nu citesc decat ziare, nu le poti cere sa „digere” preparatele lui Liviu Alexa, insa exista si exceptii ce sunt pasionate de asa ceva.  Avand in vedere succesul seriei „Fifty Shades of…”, este un alt caz in care romanii ar fi dat lovitura daca s-ar fi nascut sau lansat in alta limba/tara. Omul merita respect pentru cei 10 ani de lucru ce au dat nastere unei opere de nota 10.

Am incercat sa scriu aici mai frumos ca un stilou Parker, sper ca am reusit si ca am surprins si parerea mea despre volumul de poezii.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Liviu Alexa si creatia sa&8221;

  1. ai scris mai frumos ca un stilou parker, da, da! ca unul mont blanc.
    chiar dacă nu am aceeaşi părere cu tine vis a vis de volum!
    felicitări, mi-a plăcut recenzia ta.

  2. Pingback: psi-words – tablou cu o pisică citind poezii

  3. Pingback: psi-words – tablou cu o pisică citind poeziile lui liviu alexa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s